Hladiny řek i podzemních vod klesly, na jižní Moravě je sucho

1. prosinec 2011

I když to většina lidí vůbec nezaznamenala, jižní Moravu trápí sucho. Za celý listopad tu nespadl ani milimetr srážek.Totéž platí pro celou Českou republiku, takže letošní listopad je nejsušší za celou dobu měření v pražském Klementinu.

Sucho se projevuje na nižších stavech vody v řekách a lokálně i na poklesech vody ve studních. Některé řeky v povodí Moravy už dosáhly limitu pro označení stavu sucha. Jedná se například o Dřevnici ve Zlíně, Veličku ve Velké nad Veličkou a blíží se k tomu i Morava ve Strážnici, kde odtéká asi 40 procent dlouhodobého normálu.

„Situace ale ještě není úplně katastrofální,“ uvedla hydroložka Eva Soukalová z Českého hydrometeorologického ústavu.

V povodí Dyje není nedostatek vody tak patrný proto, že tam její stav regulují přehrady. „Na Vranovské nádrži ale tento stav zaznamenali i obyvatelé z okolí, kteří nám často volají, co se děje. Hladina klesla o téměř pět metrů, břehy jsou obnažené“ potvrdila mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová.

Na podzemní vody sucho příliš nedolehlo. Lokálně ale mohli lidé zaznamenat pokles vody ve studních. Stalo se tak například v Napajedlech, v Kunovicích, anebo ve Lhotě Rapotině na Blanensku, kde jsou zaznamenány nižší hladiny spodních vod.

autor: gaj
Spustit audio