Historická sokolovna ve Kdyni se znovu otevře v lednu

1. prosinec 2011

Sokolovna ve Kdyni prochází zásadní rekonstrukcí, která nebyla jednoduchou záležitostí. Termín dokončení se posunul zhruba o dva měsíce kvůli dřevomorce, která se objevila ve zdivu a v záhlaví trámů a její likvidací se stavba samozřejmě také prodražila. Přesto práce nyní zdárně finišují a slavnostní otevření se chystá na leden příštího roku.

Dřevomorka byla doslova čárou přes rozpočet. Stavebníci bourali zasažené zdivo a chemicky ošetřili místa, která ještě nejsou napadena. Ale vše spěje k závěru a sportovci - karatisté, stolní tenisté, kuželkáři či florbalisté - se těší a na nové prostředí, Členská základna sdružených sportovních oddílů dokonce rozhodla na valné hromadě o svém přejmenování a návratu k tradičnímu názvu Tělovýchovná jednota Sokol Kdyně.


Sokolovna ve Kdyni patří městu. Impozantní areál po sobě zanechaly minulé generace sokolů. Postupem doby se ale ukázalo, že bez přičinění města jej nebude možné rekonstruovat a vlastně ani spravovat. Město se proto dohodlo s Československou obcí sokolskou na předání objektu. Poté uspělo s žádostí o evropskou dotaci mohlo začít s nákladnou opravou.


Kdyně získala finanční podporu z regionálního operačního programu, což umožnilo nejen dílčí opravy sálu či tělocvičny, ale renovaci celého zázemí včetně přístavby nové kuželny, ve které jsou instalovány čtyři hráčské dráhy. Došlo k obnovení původní výzdoby vnitřních prostor sálu, která postupně ustoupila poválečným provozním potřebám. Cílem bylo skloubení možnosti sportovního využití a společenských prostor. Druhý historický sál takového rozměru, jako je ve Kdyni, se v regionu sotva najde.


Sokolovna pamatuje důležité okamžiky místní historie. Otevření sokolovny, podle radnice, proto vyžaduje symbolický počin. 13. ledna se chystá provedení celého cyklu Smetanovy Mé Vlasti v podání Plzeňské filharmonie za řízení kanadského dirigenta Charlese Olivieri - Munroea. Sál, ve kterém po listopadové revoluci vystupoval i Karel Kryl, si to určitě zaslouží.

autor: Sylva Heidlerová
Spustit audio