Ošetřovatelé záchranné stanice pro zvířata na Benešovsku se setkávají i s řáděním pytláků

2. prosinec 2011

Do záchranné stanice pro živočichy ve Vlašimi na Benešovsku byl přivezen zraněný bukač velký.

Pták příbuzný volavce měl zlomené obě stehenní kosti a poraněné prsty. Bližší vyšetření ukázalo, že bukač byl postřelen, na rentgenu byly jasně patrné broky. Vlašimští ochránci přírody se mohou jen dohadovat, že vzácného a chráněného vodního ptáka postřelil pytlák.

„Přestože byl bukač po vyšetření ihned operován, veterinář mu zafixoval zlomeniny a ošetřil rány, pták tato zranění nepřežil,“ informoval ošetřovatel stanice Petr Vach s tím, že pták byl bohužel už natolik zesláblý a vyhublý, že svým zraněním i přes veškeré snahy lékaře a pracovníků stanice podlehl.

Bukač velký patří u nás mezi zvlášť chráněné druhy živočichů do kategorie kriticky ohrožených. V přírodě jej můžeme vzácně zastihnout u řek anebo v rákosí některých rybníků. Je to ale mistr ve skrývání. Živí se rybami, obojživelníky a hmyzem. Na zimu většina bukačů velkých odlétá do teplejších zimovišť. Tento pták tu ale na zimu jako jeden z mála zůstal. A i když nepatří mezi lovnou zvěř, byl poraněn střelou z brokovnice.

„Do stanice pro ohrožená zvířata u Vlašimi se zvířata zraněná pytláky dostávají jen zcela výjimečně, nejčastěji jsou tu umístěni zvířecí pacienti po úrazu proudem vysokého napětí, srážce s automobily nebo osiřelá mláďata,“ vysvětlil ošetřovatel Petr Vach.

Podle ochránců přírody existuje i lepší varianta, že šlo v případě uhynulého bukače o nešťastnou náhodu při honu na divoké kachny. To je prý však málo pravděpodobné, takže se pracovníci stanice přiklánějí spíše k pytláctví. Na případ proto upozornili Policii České republiky a doufají, že se to již nebude opakovat.

Za trestný čin pytláctví pak může být takový samozvaný lovec podle výše škody odsouzen k zákazu činnosti, propadnutí věci nebo až na dva roky odnětí svobody.

autor: Karel Chlumec
Spustit audio