Vánoční stromek v květináči

17. prosinec 2003
Trendy

Nejznámějším symbolem Vánoc je dnes asi pro každého vánoční stromeček. V posledních několika letech si ale stále více lidí místo řezaného lesního jehličnanu pořizuje stromky v květináči. Ty jim pak po zbytek roku zdobí zahrádky či balkóny. Jak se o takový stromek starat zjišťovala redaktorka Silvie Králová.

Zdobení vánočních stromečků je poměrně mladá tradice. Má kořeny na počátku 19. století. Ještě v 18. byste stromky v rodinách hledali marně. Za posledních přibližně 200 let, co se používají řezané vánoční stromečky, pokračoval vývoj dvěma směry. Jeden vedl k umělým stromkům. Druhý pak k těm, které si mohou jejich majitelé ozdobit opakovaně, a to k živým v květináči. Aby jste si ale takový stromek mohli ozdobit i za rok nebo za dva, musíte se o něj umět dobře postarat. Jak už poradí Václav Větvička, ředitel Botanické zahrady v Praze.

Václav Větvička: Všechny tyhle ty jehličnany naše jsou stromy, které snášejí hluboké, podnulové, mrazové teploty, ale potřebují k tomu dostatečně vysokou vzdušnou vlhkost. V málokterém bytě takové prostředí můžete zařídit. Je tam zpravidla teplo jako v létě a sucho jako na Sahaře. Jestliže se pro takový stromek rozhodnete, tak bych doporučoval zařídit si ho včas, to znamená uprostřed léta aby byl dobře zakořeněný. Nelze stromeček nasadit do květináče bezprostředně teď.

Minimálně 10 až 14 dní před Vánocemi je potřeba začít stromek přivykat na teplé a suché prostředí vašeho bytu.

Václav Větvička: To znamená strčit ho tam nejdříve na hodinu, na dvě, do toho sucha a pak ho zase dát do lodžie, na balkon nebo do zahrádky a postupně s ním takhle pokračovat, až dejme tomu dva, tři dny před Štědrým dnem už s Vámi bude bydlet.

Jak často takový vánoční stromeček zalívat?

Václav Větvička: Půda nesmí nikdy vyschnout, takže doporučuji ho zalévat, ideální je když ho postavíte do misky, kde bude stát voda, nebo do hluboké mísy, kde budou kamínky. On bude stát na povrchu těch kamínků a vodou ty kamínky budou zality. Takže voda, která se bude odpařovat z těch kamínků bude současně zvyšovat v bezprostředním okolí těch jehlic vlhkost vzduchu, takže by se mohla přiblížit padesáti, šedesáti procentům.

Stromek by neměl v bytě zůstat déle než týden. Tedy od štědrého dne do nového roku. Pak je potřeba ho opět začít připravovat na venkovní chladné a vlhké prostředí.

Václav Větvička: Záhy po Novém roce ho zase zvykat ven. Abyste mu nedopřáli tepelný i vlhkostní šok, takže po takových deseti, čtrnácti dnech ho zase můžete vrátit buď na ten balkon, kde žije do léta, nebo do zahrádky.

Pokud všechny tyto rady dodržíte, budete se moci z živého vánočního stromku v květináči těšit i příští rok.

autor: sik
Spustit audio

Více z pořadu