ODS se na ústecké konferenci zabývala kaly i těžebními limity

5. prosinec 2011

Dá se ještě zastavit převážení ostravských kalů na sever Čech? A jak je to s vůlí vlády dodržet slib, že se neprolomí těžební limity? To byla dvě důležitá témata pro obyvatele Ústeckého kraje, ke kterým se o víkendu vyjádřili při své návštěvě Ústí nad Labem jak premiér Petr Nečas, tak ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa odmítá tvrzení Ústeckého kraje, že za převážení masivního množství kalů na Ostravsko může vláda, jak tvrdí vedení kraje. Alespoň ne ta současná, Nečasova. „Rozhodnutí o tom, jakým způsobem se budou likvidovat kaly na Ostravsku, pochází z let 2004-2005.“ vysvětluje Chalupa.

Ústecký kraj tvrdí, že kaly se podle původně schválené státní zakázky měly spalovat na několika místech republiky. Že černý Petr zůstal severním Čechám, to podle kraje umožnilo ministerstvo životního prostředí, které k tomu tiše dalo souhlas. To ale Chalupa odmítá: „Ministerstvo životního prostředí v tom není ani kompetentním subjektem – ta jediná role Ministerstva životního prostředí je v tom, že vykonává kontrolu.“

Odpovědnost si tedy všichni přehazují jako horký brambor. Důležité ale je, že vláda je nakloněna tomu, co chce i kraj - prověřit celý proces a případně ho zastavit. Řekl to premiér Petr Nečas: „Celá ta záležitost s tím, jak je několik let stará, tak my teď vlastně musíme prověřit jednotlivé smluvní svazky tam kde má vláda možnost do toho účinně vstoupit. V zájmu ochrany životního prostředí vláda využije právní prostředky, které má k dispozici.“

Premiér potěšil i odpůrce prolomení limitů těžby hnědého uhlí na severu Čech. „Myslím si že tady jednoznačně platí závazek z vládního programového prohlášení.“ říká Nečas. Vláda ale nebude bránit případným dohodám mezi vlastníky půdy a doly. Petr Nečas ovšem dodal, že jeho vláda se může za zachování limitů zaručit jen po dobu, kdy platí její mandát.

autor: ces
Spustit audio