Rypoši překvapili. Pokolikáté už?

5. prosinec 2011
Monitor

Jejich spermie jsou podřadné, ale rypoši se rozmnožují jako o závod. Savcům, kteří vypadají jako šavlozubý salám, se zase jednou podařilo překvapit.

Rypošům lysým (Heterocephalus glaber) už bylo věnováno mnoho vědeckých studií s fascinujícími výsledky. Tito hlodavci z východní Afriky jsou téměř holí a z tlamy jim vyčnívají dlouhé hlodáky. Jihoafričtí vědci jim proto dali přezdívku „šalvozubý salám“. Rypoši nikdy neonemocní rakovinou a na hlodavce jsou extrémně dlouhověcí – dožívají se kolem 30 let. Jejich kůže necítí pálivé podněty. Nejsou schopni regulovat svou tělesnou teplotu tak jako jiní savci. Jejich podzemní kolonie mají organizační strukturu, jakou najdeme u sociálního hmyzu. Stejně jako u včel i u rypošů se rozmnožuje jen královna, se kterou se páří dva až tři vybraní samci. Ostatní dělníci jsou neplodní.

Biology z Jihoafrické republiky zajímalo, jestli se tento způsob rozmnožování nějak projeví na spermiích rypošů. Pohlavní buňky odebrali samcům ze tří různých kast: samců, kteří se rozmnožují, neplodných dělníků a samců, kteří sice nestýkají s královnou, ale občas se pokusí spářit s jinou samičkou. Kupodivu, sperma všech těchto samečků vypadalo stejně – přesněji řečeno stejně špatně. Jen 1 až 15 % všech spermií bylo schopných pohybu a jen jedno procento se dalo pokládat za „rychlé plavce“. Také tvar je abnormální – spermie jsou nepravidelné, chromatin s DNA je rozptýlený a krček je špatně vyvinutý.

Rypoš lysý (Heterocephalus glaber) před pářením

Podle vědců je to důsledek toho, že vyvolení samci nemají žádnou konkurenci a kvalita jejich spermatu klesá. Překvapivé však je, že na rozmnožovacích schopnostech rypošů se to nijak neprojevuje – stále jsou velmi plodní a královny rodí velké počty zdravých mláďat.

Logo

Zdroj: BMC Evolutionary Biology

<p><iframe width="610" height="340" src="https://www.youtube.com/embed/HydmFILYlzM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio