Krab-yetti si pěstuje potravu

5. prosinec 2011
Monitor

Nově objevený druh chlupatého kraba si pěstuje potravu přímo na svých klepetech. Jeho „zahrádku“ tvoří symbiotické bakterie.

Hlubiny moře kolem hydrotermálních komínů jsou domovem prazvláštních chlupatých krabů. První z nich, krab Kiwa hirsuta, byl objeven roku 2005 nedaleko Velikonočního ostrova v hloubce 2200 metrů. Měří asi 15 cm, je slepý a jeho bíle zbarvené tělo je pokryto dlouhými bílými chlupy, kvůli nimž si vysloužil přezdívku krab-yetti. Jeho unikátní vlastnosti vedly k vytvoření nové čeledi korýšů Kiwaidae, která se nyní obohatila o další druh. Ten také pomohl odpovědět na otázku, jak se chlupatí krabi živí a k čemu jim jejich „porost“ slouží.

Nový druh kraba-Yettiho objevili vědci, kteří u pobřeží Kostariky pátrali po průsacích metanu – místech, kde z mořského dna uniká metan a sulfan. Přitom si všimli asi 9 cm dlouhého kraba porostlého bílými chlupy. Krab nyní dostal vědecké jméno Kiwa puravida. Chlupy na jeho klepetech jsou pokryty koloniemi chemoautotrofních bakterií, které získávají energii z anorganických látek. Krab se bakteriemi živí a na svém těle je pěstuje jako na zahrádce: ve vodě z methanových průsaků rytmicky mává klepety tak, aby bakteriální kolonie měly čerstvý přísun sirných sloučenin a kyslíku. Ke „sklizni“ mu slouží modifikované ústní ústrojí v podobě hřebínku, kterým krab očesává bakterie ze svých chlupů.

Krab Kiwa puravida se živí bakteriemi, které si pěstuje na chlupatých klepetech.

Zdroj: PLoS ONE

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio