Český kalendář v baladách na Radiožurnálu

5. prosinec 2011

Až do konce roku 2012 vás budou naším vysíláním provázet villonské balady. Každá z nich je věnována některému z období roku. Uslyšíte o Vánocích, o létě, ale třeba i o hokeji. Autorem těchto sedmi balad je básník, textař a producent Michal Horáček a nazpívaly je osobnosti naší a slovenské hudební scény.

Po zbytek roku 2011 a celý rok 2012 na Radiožurnálu uslyšíte sedm villonských balad z pera Michala Horáčka v podání Báry Basikové, Vojtěcha Dyka, Szidi Tobias, Františka Segrada, Lucie Šoralové, Lenky Dusilové a dalších zpěváků.

O novém hudebním projektu Český kalendář mluvil 5. prosince moderátor Tomáš Pancíř s jeho autorem, čerstvým doktorem antropologie Michalem Horáčkem a editorkou sbírky, literární historičkou a kritičkou Danielou Iwashita.

Pokaždé, když uvedeme novou baladu, vám ji moderátor představí – jak vznikla a proč právě tahle, těšte se také na rozhovory se zpěváky. Knižní vydání Českého kalendáře vám představíme v dalších rozhovorech s Michalem Horáčkem, kromě toho sbírku můžete vyhrát v některé z našich soutěží. Sledujte naše weby a také Facebook Radiožurnálu!

Nalaďte se na baladický Radiožurnál

V prosinci 2011 uslyšíte Štědrý večer, autorkou hudby je Katarína Koščová, zpívá Katarína Koščová a Vojtěch Dyk.

Zpěvačka Bára Basiková zmínila svou roční pauzu v roce 2003

Od Nového roku až do poloviny února 2012 se dozvíte, jak Zem ze dna světa čerpá síly. Hudbu složil Milan Vyskočányi, zpěvu se ujala Szidi Tobias.

Na konci února a v březnu se vydáme na Maturitní ples, který zhudebnil Wendel Dreiseitl a nazpíval Viktor Dyk (bratranec Vojtěcha).

Od 4. do 20. května se ve Švédsku a Finsku koná mistrovství světa v ledním hokeji. Proto už od dubna až do konce měsíce lásky (nejen k hokeji) budete slýchat Kdo neskáče, není Čech s Jiřím Zonygou a hudbou Wendela Dreiseitla.

Nejen léto skýtá Nepřeberná pokušení, a to i když je zhudebnil Petr Hapka a nazpíval František Segrado. Doufejme, že tohle léto bude milejší než to minulé.

V srpnu a září Vítejte, poutníci, do srdce Evropy. Je tu krásně. Hudbu složila a baladu vám zazpívá Lucia Šoralová.

Jestli se povede jako to v roce 2011, zažijeme slunečné, teplé a milé Babí léto s hudbou Hynka Koloničného a zpěvem Báry Basikové.

Co je villonská balada

Její forma básnění patří mezi nejnáročnější. Název dostala podle svého „zakladatele“ – francouzského básníka Françoise Villona, žijícího v 15. století. V českém prostředí mají tyto balady také hlubokou tradici – ať už se jedná o překlady Villona, nebo o tvorbu Vítězslava Nezvala, který v roce 1936 vytvořil sbírku 52 hořkých balad věčného studenta Roberta Davida. Samostatnou tvorbou villonských balad se pak zabývá až právě Michal Horáček, navazující nejen na Nezvala básnickou sbírkou Český kalendář.

Villonská balada smí obsahovat pouze tři rýmované koncovky a je založena na kontrastech. Báseň se skládá ze čtyř strof, přičemž první tři mají 7–12 veršů, poslední nese jakési poslání a má maximálně 4–6 veršů. Poslední verše v jednotlivých strofách se opakují jako refrén.

Kudykam

O životě Françoise Villona bylo napsáno hodně knih hodně autory. Jedním ze skvostů nejen české literatury je historický román Navzdory básník zpívá autorky Jarmily Loukotkové.

Michal Horáček – textař, básník, producent, novinář, esejista, spisovatel a mecenáš

Dočíst se o něm můžete spoustu informací, nejvíc na jeho webových stránkách. Známé jsou jeho knihy s tématy z dostihového sportu – například bestseller Království za koně (Nakladatelství Olympia, 1983).

Jako novinář sepsal výjimečný deníkový záznam Jak pukaly ledy (Ex Libris, 1990), který popisuje 13 rozhodujících dní po sametové revoluci v listopadu 1989. Coby bývalý spolumajitel sázkové kanceláře se ve svých filozofických úvahách zabýval hazardem.

Je autorem veršovaného libreta a producentem stejnojmenného lyrického muzikálu Kudykam, jehož součástí bylo šest villonských balad.

Asi nejvíc znají posluchači jeho texty písní, které napsal a stále píše pro české a slovenské zpěváky: například Hanu Hegerovou, Karla Gotta, Lucii Bílou, Hanu Zagorovou, Petra Hapku, skupinu Nightwork, Richarda Müllera, Helenu Vondráčkovou, Jaromíra Nohavicu a Janu Kirschner.

Určitě si vybavíte texty písní Bude mi lehká zem, Dívám se, dívám, Levandulová, Posel dobrých zpráv, Potměšilý host, První noc v novém bytě, S cizí ženou v cizím pokoji, Štěstí je krásná věc a mnoho dalších. Vydal devět alb, jedno DVD a v roce 2010 Benefici černých koní 2CD Best of 1987–2010.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio