Bohdan Pomahač

7. prosinec 2011

Lidé, kterým pomohl vrátit se do života, o něm mluví jako o člověku, který dovede zázraky, a superlativy na jeho adresu nešetří ani jeho kolegové lékaři. Bohdan Pomahač, který se svým týmem provedl první kompletní transplantaci obličeje ve Spojených státech, byl ve středu hostem Jiřího Chuma.

Zřejmě si na ten případ vzpomínáte. 25letý americký dělník, otec malé dcery, tenkrát při úrazu elektrickým proudem přišel o obličej a zůstal ošklivě znetvořený. Vzpomenete si zřejmě i na ženu, kterou před dvěma lety napadl šimpanz a kromě toho, že ji připravil o obě ruce, utrhl jí i část obličeje. Do seznamu patří i muž, který o svůj obličej přišel během dopravní nehody.

Největší přání všech těchto lidí – tedy vypadat opět jako ostatní – jim letos splnil český chirurg Bohdan Pomahač. Provedl první tři kompletní transplantace obličeje ve Spojených státech. Povedlo se mu však i něco jiného. Mezi Čechy totiž vzbudil skutečnou národní hrdost. „Začínám si to uvědomovat,“ přiznává s úsměvem. „Zájem je neuvěřitelný.“

Do Spojených států odjel v roce 1996, tehdy jako čerstvý absolvent lékařské fakulty. Jeho lékařská hvězda prudce zazářila poté, co provedl první transplantaci obličeje v USA. S podobným lékařským zákrokem přitom v Americe z etických důvodů dlouho váhali. První podobná operace tak byla vůbec poprvé provedena ve Francii.

Bohdan Pomahač

Jak vlastně kompletní transplantace obličeje vypadá a čím je při ní chirurg limitován? Také odpovědi na tyto otázky v rozhovoru zazněly.

Záznam celého rozhovoru s Bohdanem Pomahačem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio