Slunce obrušuje povrch Měsíce

7. prosinec 2011
Monitor

Sluneční bouře rozleptávají povrch Měsíce a významně přispívají k jeho erozi. Naznačují to počítačové simulace z Goddardova kosmického střediska.

Se slunečními bouřemi jsou spojeny výtrysky koronární hmoty (coronal mass ejection, CME). V podstatě jde o silné nárazy solárního větru, které unášejí plazmu z povrchu Slunce do vesmíru. Mohutný výtrysk může obsahovat miliardy tun plazmy, které se v oblaku několikrát větším než Země pohybují rychlostí milionů kilometrů za hodinu. Plazma obsahuje nabité částice ionty, které z povrchu vesmírných těles nebo jejich atmosféry vytrhávají atomy. Zvláště zranitelný vůči tomuto jevu je Měsíc, který leží blízko u Slunce a není chráněný atmosférou.

Stanovit vliv výtrysků koronární hmoty na erozi Měsíce se jako první pokusili vědci z Goddardova kosmického střediska. Jejich počítačové simulace založené na satelitních datech ukazují, že na rozdíl od běžných slunečních větrů výtrysky koronární hmoty měsíční povrch doslova otryskávají. Důvodem je vyšší rychlost a hustota stejně jako to, že plazma obsahuje těžké ionty. Solárnímu větru dominují lehké ionty vodíku čili protony. Plazma však obsahuje těžší ionty helia, které mají větší náboj a z povrchu Měsíce vytrhávají mnohem více atomů než vodíkové ionty. Během typického dvoudenního průchodu CME se tak z Měsíce uvolní 100 až 200 tun materiálu.

Zdroj: NASA/Goddard Space Flight Center

<p><iframe width="610" height="443" src="https://www.youtube.com/embed/FLWrwa9KyFc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio