Nová nemoc přenášená klíšťaty

7. prosinec 2011
Monitor

Švédští vědci popsali novou nemoc, kterou přenášejí klíšťata. Ve světě jí zatím onemocnělo 8 lidí.

Prvním případem byl 77letý muž ze západního Švédska trpící chronickou lymfocytární leukémií. Na pohotovosti se ocitl s akutním průjmem, horečkou a dočasnou ztrátou vědomí. Při vyšetření se ukázalo, že také trpí hlubokou žilní trombózou. Po podání antibiotik a léků na ředění krve se jeho stav zlepšil, ale pár dní po propuštění z nemocnice muž opět ulehl s horečkou, která se v dalších měsících opakovaně vracela. Lékařům se tomu nedařilo zabránit a nedokázali identifikovat původce nemoci.

Uspěli až vědci ze Sahlgrenské akademie na Göteborské univerzitě, kteří ve vzorcích pacientovy krve hledali genetický materiál bakterií. Výsledek byl nečekaný: muž trpěl infekcí, která dosud nebyla popsána u žádného člověka z celého světa. V jeho krvi kolovaly molekuly 16S rRNA, jejichž sekvence se 100% shodovaly s bakterií Neoehrlichia mikurensis, kterou přenášejí klíšťata. Poprvé byla identifikována v roce 2004 u japonských hlodavců a nebylo známo, že by u člověka vyvolávala nějaké onemocnění.

Nyní však Neoehrlichia mikurensis nakazila už 8 lidí. Tři z nich, žijící ve Švédsku, jsou lidé s oslabeným imunitním systémem. Vědci se obávají především toho, že bakterie vyvolává tvorbu trombóz, které mohou ohrozit pacientův život. Naštěstí se zatím zdá, že infekce se dá úspěšně léčit antibiotiky. A pokud se nechová jinak než další nemoci přenášené klíšťaty, je nepravděpodobné, že by se mohla šířit z jednoho člověka na druhého.

Zdroj: Journal of Clinical Microbiology, Universita Göteborg

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.