Platanu se daří

29. prosinec 2003

Výstav Městského pivovaru Platan v roce 2003 zřejmě dosáhne 145.000 hektolitrů piva, což bude znamenat meziroční nárůst o 10.000 hektolitrů.

Pivovar v tomto roce navíc uvaří také 112.000 hektolitrů piva Klasik, jež patří k takzvaným ekonomickým značkám v portfoliu Plzeňského Prazdroje. Platan je na základě dohody mezi oběma pivovary vaří od letošního března. ČTK to řekl ředitel Platanu Jaroslav Kovaříček.

"Příští rok by měla spolupráce s Plzeňským Prazdrojem pokračovat," dodal. Smluvní výroba pro jedničku na českém trhu podle něj pivovaru v Protivíně umožňuje účinně využít výrobní kapacitu při zachování vlastní obchodní politiky. Z letošního výstavu protivínský pivovar vyveze kolem 1000 hektolitrů, což je ale pětkrát více než v roce 2002. "Vyvážíme do Německa, Itálie, Nizozemí a Velké Británie. Předpokládám, že v budoucnu by Platan mohl na evropské trhy ročně vyvážet 5000 až 10.000 hektolitrů piva," odhadl Kovaříček. Na jaře příštího roku podle něj začnou stavební práce na stavbě kulturně-společenského centra v Písku. Platan ho chce vybudovat v objektu ležáckých sklepů bývalého měšťanského pivovaru, který od města koupil za dva miliony korun. V centru vznikne restaurace a pivnice s 220 místy u stolu, pivovarnické muzeum, promítací sál a expediční sklad Platanu. Součástí areálu budou i tři byty pro personál. Investice dosáhnou asi 20 milionů korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio