Chodorkovskij – německý dokument o ruském kontroverzním podnikateli

7. prosinec 2011

Muž superlativů. Byl nejbohatším Rusem, hostem Georga Bushe a Vladimíra Putina, jedním z nejmocnějších oligarchů. Od zatčení v roce 2003 je Michail Chodorkovskij ruským vězněm. Režisér Cyril Tuschi o něm natočil dokumentární film.

Novosibirsk, 25. října 2003. Speciální jednotka ruské policie útočí na soukromé letadlo Michaila Chodorkovského. Tak náhle končí kariéra nejbohatšího ruského muže a začíná dokumentární film německého režiséra Cyrila Tuschiho Případ Chodorkovský.

Tuschi sbíral materiál pro svůj budoucí film téměř pět let. Původně plánoval natočit thriller, ale nakonec se rozhodl pro dokument. Výsledek není méně napínavý. Úvodní scénu filmu, pro kterou neměl k dispozici archivní snímky, vyřešil v animované podobě.

Kdo vlastně Chodorkovskij byl? Byl reformátorem, byl podvodníkem, chtěl zlepšit svět? Známe pouze oficiální verzi příběhu. Z Chodorkovského, studenta chemie a aktivního člena Komsomolu, se stal zakladatel první soukromé banky v Rusku. Jeho vliv rostl rychlostí světla, byl podporován Gorbačovem i Jelcinem. Převzal vedení firmy Jukos, kterou řídil podle západního vzoru – transparentně. Zakládal nadace, podporoval politickou opozici a byl stále mocnější a bohatší. Situace kulminovala v momentě, kdy se Chodorkovskij dostal veřejně do konfliktu s Putinem a eskalovala americkým podílem na Jukosu. To už bylo pro Kreml moc. Chodorkovskij byl zatčen, obviněn z korupce a daňového podvodu a odsouzen. Pokud nedojde k revizi procesu, musí zůstat ve vězení do roku 2016.

Režisér Cyril Tuschi točil v Rusku, Německu, Izraeli a Americe. Hovořil se svědky, přáteli, kritiky i s rodinou Chodorkovského. Celkem natočil 180 hodin interviews, které sestříhal na 111 minut finální verze filmu. Na jeho konci mluví sám protagonista – ze skleněné kukaně soudní síně přímo do kamery.

02502182.jpeg

Z filmu je patrné: Chodorkovskij-miliardář a vládce olejového impéria byl téměř v celém Rusku nenáviděný a zatracovaný. Když začal kritizovat vládu, získal první sympatie. Po rozsudku Chodorkovskij-vězeň mutoval v jakousi mučednickou ikonu a náhle ho téměř celá země uctívá.

Cyril Tuschi, vlastním jménem Ilja Cyril Kade, má nejen ruské předky, ale i nutnou erudici a talent toto brizantní téma věrohodně a napínavě zpracovat. Případ Chodorkovskij měl premiéru na letošním Berlinále. Několik hodin před ní se neznámí pachatelé vloupali do Tuschiho kanceláře v berlínské Sophienstrasse. Místnosti byly zpustošené, zmizely dva laptopy a dva computery s konečnou verzí filmu. Naštěstí ležela jeho kopie připravená k projekci v jednom z festivalových kin. O lepší reklamě se Tuschimu jistě ani nesnilo...

Der Fall Chodorkowski. Dokumentární film, Německo 2011. Režie: Cyril Tuschi. 111 minut.

autor: Eva Novak
Spustit audio