Vychází zimní číslo Naší přírody 06/2011

9. únor 2012

Poslední letošní číslo časopisu Naše příroda vám mimo jiné přiblíží jednoho z našich nejkrásnějších ptáků, se kterým se můžete setkat i během zimy, strakapouda velkého. Na Slovensko, do Tater, se tentokrát vypravíme za největším zástupcem čeledi veverkovitých, svištěm horským, který v Česku vyhynul už během poslední doby ledové.

Budeme pozorovat námluvy racků chechtavých a s mikroskopem pronikneme i do světa sinic. V rubrice Na výletě vás zavedeme do turisty opomíjených míst západních Čech i jižní Moravy. A pokud se letos chystáte posílat klasické papírové vánoční pohlednice, třeba vás bude inspirovat článek Naše příroda na poštovních známkách…

Svišť – strážce tatranských velikánů / Miroslav Kulfan, Marián Kulfan
Svišť horský tatranský, vědeckým jménem Marmota marmota latirostris je vzácný, ohrožený, endemický a reliktní poddruh, který patří již po staletí spolu s kamzíkem k nejznámějším tatranským živočichům. Svišť podobně jako kamzík byl již odedávna společníkem pastýřů a horníků. Dodnes ho obdivují cestovatelé, vědci a turisté. Není divu, že je spolu s kamzíkem považován za symbol Tater.

Svišť

Lakomý racek chechtavý / Ivan Kňaze
Na Záhlinických rybnících u Hulína na Moravě v jednom roce uhnízdilo v obrovské kolonii 6000 párů racků. Už během zimních měsíců jsme spolu s ornitology zhotovili na hnízdním ostrově šest pozorovatelen – úkrytů upletených ze suchého klestí. Představte si, že se nad hnízdištěm a na zemi zdržovalo na jaře v době svatebních her přibližně 12 000 bílých ptáků s hnědými čepičkami. Po vylíhnutí mláďat, kdy na každé hnízdo připadla alespoň dvě mláďata, obývalo lokalitu nejméně 24 000 ptáků.

Magické kopce Tepelské vrchoviny / Martin Janoška
Severozápadně od Plzně směrem k Tachovu, Mariánským Lázním a Karlovým Varům se rozprostírá drsná a opuštěná krajina Tepelské vrchoviny. Chybí v ní města, průmysl, kvalitní silnice i věhlasné turistické cíle, za nimiž by se hrnuly davy lidí. Podmanivou krásu této tiché a mystikou zavánějící krajiny umocňují osamocené kopce, vystupující jako svědkové dávných časů nad okolní náhorní pláně.

Logo

Obsah čísla 06/2011:

Želvy a člověk / Text a foto: Marek Velechovský
Strakapoud velký / Text a foto: Ladislav Šindelka
Chrobák vrubounovitý – český skarab / Text: Mladen Kaděra, foto: Jiří Klváček
Mikrokosmos sinic pod drobnohledem / Text: Petr Dvořák, foto: Petr Hašler
Svišť – strážce tatranských velikánů / Text a foto: Miroslav Kulfan, Marián Kulfan
Lakomý racek chechtavý / Text: Ivan Kňaze
Naše stromy: Podzimní šperk přírody / Text a foto: Ivana Buttry
Naše příroda na poštovních známkách / Text a foto: Hana a Vladimír Motyčkovi
Krkavci / Text a foto: Jan Ševčík
Taje Herolticko-lažáneckého krasu / Text a foto: Jakub Hloušek
Magické kopce Tepelské vrchoviny / Text a foto: Martin Janoška
Revitalizace Krušnohorských rašelinišť / Text: Jiří Mejsnar, fotoarchiv Daphne
Řebříček obecný / Text a foto: Květa Šimková
Býčí skála, přírodní i historický unikát / Text a foto: Petr Zajíček

Článek a fotografie poskytl časopis Naše příroda.

Občanské sdružení Naše příroda je neziskovou organizací. Jejím základním cílem je informovat o přírodě, životním prostředí a jejich ochraně.


autor: Pavla Mládková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.