Skákající šváb překoná kobylku

8. prosinec 2011
Monitor

Švábi rychle cupitají. Až na jednu výjimku – druh z Jižní Afriky, který skáče lépe než kobylka.

Šváb Saltoblattella montistabularis pochází z Jižní Afriky. Poprvé byl pozorován v roce 2006 na Stolové hoře a teprve loni se dočkal vědeckého popsání. Mezi ostatními druhy švábů je naprostou výjimkou. Jako jediný umí nejen rychle lézt po zemi, ale také překonat velkou vzdálenost mohutným skokem. Jeho délka dosahuje 35 centimetrů, což je 48násobek délky těla švába. Šváb tak překonal kobylky, které „uskočí“ jen 20násobek své tělesné délky. Rekordní skokanské výkony mu umožňují svalnaté zadní končetiny, které jsou dvakrát delší než ostatní končetiny a tvoří 10 % celkové hmotnosti švába.

Skákání je pro šváby ze Stolové hory hlavním způsobem pohybu – tým britských a jihoafrických biologů vypozoroval, že skoky představují celých 71 % veškeré pohybové aktivity. Tak časté hopsání je zřejmě důsledkem životního prostředí. Švábi Saltoblattella montistabularis žijí ve vysoké trávě a pořádně vyskočit je nejjednodušší způsob, jak se v takovém prostředí orientovat.

Stolová hora

Zdroj: Biology Letters

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.