Vyhladovění malarického parazita

8. prosinec 2011
Monitor

Nově vyvíjený lék dokáže „vyhladovět k smrti“ nejnebezpečnějšího malarického parazita.

Malárii vyvolávají jednobuněční parazité zimničky. Nejhorším z nich je zimnička Plasmodium falciparum, která má na svědomí většinu těžkých případů a úmrtí. Mezinárodnímu týmu vědců se nyní podařilo objevit její slabé místo a využít je při vývoji nového léku proti malárii. Součástí DNA zimničky jsou stejně jako u jiných organismů dusíkaté cyklické sloučeniny puriny. Zimnička je nezbytně potřebuje, ale neumí je sama syntetizovat. Puriny proto musí vyrábět nepřímo z jejich prekurzoru hypoxantinu za pomoci enzymu purin-nukleosid fosforylázy (PNP).

Nový lék s označením BCX4945 míří právě na tento enzym. Jeho zablokování zastaví výrobu purinů a zimnička obrazně řečeno vyhladoví k smrti. Účinnost léčby vědci ověřili na nočních jihoamerických opicích mirikinách, které slouží jako experimentální model malárie. Trojici mirikin nakazili kmenem zimničky, který by byl bez podání antimalarik smrtelný. Dvě orálně podané dávky nového léku denně však dokázaly opice vyléčit. Infekce se zbavily po čtyřech až sedmi dnech a neprojevovaly žádné známky toho, že by lék měl vedlejší toxické účinky.

Zimnička Plasmodium falciparum

Zdroj: Albert Einstein College of Medicine, PLoS ONE

<p><iframe width="610" height="443" src="https://www.youtube.com/embed/lTNxokbXBmg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.