Jiří Grygar získal Nušlovu cenu za celoživotní dílo

8. prosinec 2011

Letošní Nušlovu cenu, která je považována za nejprestižnější české astronomické ocenění, získal astrofyzik a známý popularizátor tohoto oboru, doktor Jiří Grygar z Fyzikálního ústavu Akademie věd.

Česká astronomická společnost takto ocenila jeho celoživotní dílo. Podle jejích údajů je Jiří Grygar autorem nebo spoluautorem 122 původních vědeckých prací, 59 knih, nespočetného množství článků v popularizačních časopisech, rozhovorů a přednášek.

V současnosti je čestným předsedou České astronomické společnosti a čestným členem Jednoty českých matematiků a fyziků a Slovenské astronomické společnosti. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a byl jejím předsedou. Je držitelem mnoha významných ocenění.

U příležitosti převzetí ceny pronesl přednášku na téma Záludné výběrové efekty a zářivé vyhlídky astronomie. Jana Olivová se ho zeptala, co přesně toto téma představuje.

autor: Jana Olivová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.