9. prosince 2011

9. prosinec 2011

Peppe Voltarelli: Ultima notte a Malá Strana

Kalabrie, region na té nejvzdálenější špičce jižní Itálie, oddělený messinskou úžinou od Sicílie, byl v minulosti proslulý hlavně chudobou a silnou emigrací. Dnes je nejznámějším reprezentantem kalabrijské hudby písničkář Peppe Voltarelli, který mnohokrát vystupoval u nás, naposled dokonce s českým bubeníkem Petrem Vizinou, který je veřejnosti daleko známější jako kulturní redaktor České televize.

Voltarelli založil během svých studentských let v Boloni jedenáctičlennou sestavu Il Parto Delle Nuvole Pesanti, s níž hrál směs punku a jihoitalské tarantelly. Před pěti lety od ní odešel, aby jako sólový umělec získal větší možnost koncertovat v cizině a věnovat se mezinárodním projektům, především v Argentině, v Kanadě a v Německu.

Pražskými návštěvami je inspirováno Voltarelliho loňské album Ultima Notte a Malá Strana, Poslední noc na Malé Straně. Voltarelli vzpomíná na časy, když přijel do Prahy na dnes už neexistující festival Moffom, který tehdy uváděl jeho film Doitchlanda o kalabrijských emigrantech v Německu.

Canto mo

Scarpe rosse impolverate

Proč si vlastně Peppe Voltarelli tolik oblíbil Prahu a do názvu svého loňského alba zakomponoval Malou Stranu? Během své poslední návštěvy to prozradil v rozhovoru: „„V Česku neexistuje rozvinutá italská komunita, Praha pro mě byl neznámý terén a právě to mě hodně přitahovalo. Ta zmíněná písnička je spojená s barem, který leží na opačném břehu Vltavy než Malá strana, jmenuje se Duende a chodí tam hodně muzikantů. V nahrávce je hlas Ester Kočičkové, která mi k té písni napsala kus textu.“

Ultima notte a Malá Strana

Gli anarchici

I když hudba Peppe Voltarelliho je svázána s jeho rodnou Kalábrií, už dvacet let tam nežije, usadil se v Bologni, kde studoval. Říká ale, že Kalabrie pro něj zůstala symbolem, a když zpívá s kalabrijským přízvukem mimo Kalabrii, všichni vědí, co přesně reprezentuje. Publikum vytuší, že lidé odtamtud jsou na svůj původ hrdí – a začnou se o Kalabrii zajímat blíže.

Fiore ca balla

Abbandonarsi

Iamavantancora

Il paese dei ciucci

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Peppe Voltarelli

Spustit audio