Hazard táhne macajskou ekonomiku, místním však škodí

Macao je jediné město v Číně, kde je oficiálně povolen hazard. V ekonomicky prosperující zemi je to proto zlatý důl. Jen letos kasina v Macau vydělala majitelům pětkrát více než obdobné podniky v americkém Las Vegas. Rekordní je také počet návštěvníků. Jen z kontinentální Číny si přijelo zahrát přes 14 miliónů lidí. A s rostoucími příjmy se zvyšuje i suma, kterou tu jsou ochotni utratit.

Je brzké sobotní ráno. V autonomní čínské oblasti Macao se pomalu rozednívá, důchodci cvičí v parku, maminky s dětmi korzují. Běžné čínské velkoměsto, dalo by se říct – kdyby velkou část tohoto souostroví nezabírala gigantická kasina a herny.

Uvnitř jednoho z největších kasin, které nese honosný název The Venetian, se nedá odhadnout, kolik je hodin. Nejsou tu okna, jen tisíce umělých světel imitujících nekončící den.

Stovky přítomných hráčů však čas nezajímá. Fascinovaně hledí do automatů, rulety nebo karet. Důležitá je pouze výhra.

„Takto můžete začít hrát. Vyhrává ten, kdo má za sebou čtyři X nebo obrázky jako tady – ryba, ryba, ryba a ryba,“ poučuje hlouček japonských turistů jedna z průvodkyň. Po úvodní lekci posílá většinou postarší návštěvníky ke stolům a automatům.

V hale o velikosti fotbalového hřiště se mi rychle ztratí. Rozloha celého komplexu je přes 50 tisíc metrů čtvrtečních. Přepočteno opět pro fotbalisty, je to tu velké jako 7 hřišť.

Z kontinentální Číny si přijelo zahrát přes 14 miliónů lidí

Kasina jsou zábava, soudí jejich návštěvníci

Potvrzuje mi to i jedna z krupiérek, které se ptám na kapacitu podniku. „Přesně nevím. Může tu být opravdu velké množství lidí, asi tisíc,“ říká mi.

Dál už se mnou nebaví. Panují tady přísná pravidla. Při hře nesmíte nikoho vyrušovat ani fotografovat, a tak se mi až po notné chvíli podaří skamarádit s mladou dívkou z Číny.

„Jsem tady na svatební cestě,“ vypravuje. „Moc se mi tady líbí. Mohu hrát, jít na divadelní představení nebo nakupovat. Je tady všechno,“ pochvaluje si.

Od stolu s ruletou se na chvíli nechá vyrušit i mladý Číňan, představitel zlaté generace. Žetony mu padají z rukou, když říká: „Jezdím sem každý měsíc. Jednou vyhraji, jednou prohraji. Baví mě to, je legrace. Mám peníze, tak proč se nebavit.“

Odkud je má, se raději neptám. Opouštím svět iluzí a vyrážím do sluncem zalitého města, kde potkávám jednoho z místních obyvatel.

Jen letos kasina v Macau vydělala majitelům pětkrát více než obdobné podniky v americkém Las Vegas

Stinná stránka hazardu

„Ekonomika Macaa je z více než 50 procent postavena na výdělku z kasin a heren. Jde tedy o důležitý byznys. Já na něm však vidím i negativa. Stále více lidí je tady na gamblingu závislých. Pracujete-li v tomto průmyslu nebo žijete-li tady, je prostě těžké nepodlehnout,“ upozorňuje.

„Kvůli turistům tady rostou ceny potravin a většiny zboží. Je těžké tady vyžít. S hazardem a bohatstvím je také spojena čínská mafie, ale o tom se tady moc nemluví,“ doplňuje.

70 procent z příjmů kasin jde do kasy Macaa. Město si tak přijde ročně na miliardy dolarů. V zájmu místních radních tedy samozřejmě není tuhle více než 150letou tradici hazardu omezovat nebo dokonce zastavit. A to ani v případě zvyšujícího se počtu lidí, pro které se stanou automaty návykovými.


Zvětšit mapu: za hazardem se do Macaa sjíždějí milióny lidí

autor: kpr
Spustit audio