Mimořádná šance vidět gorily v ZOO Liberec!

12. prosinec 2011

Mimořádnou šanci vidět gorily v ZOO Liberec mají na několik měsíců všichni příznivci liberecké zoo. Pár goril nížinných (Gorilla gorilla) Tadao (38 let) a Shinda (10 let) dorazil do zoologické zahrady 25. listopadu krátce po poledni.

Gorily zde stráví nějaký čas, než jejich mateřská ZOO Dvůr Králové dokončí rekonstrukci chovatelského zařízení. V ZOO Liberec se lidoopi usídlili v pavilonu orangutana sumaterského (Pongo pygmaeus abelii) Jola (39 let), který se po dobu gorilí návštěvy přesunul do chovatelského zázemí. Zde bude mít veškerou péči i odpovídající prostor, jako je tomu v návštěvnické expozici. Dočasnou deponací goril chce ZOO Liberec vyhovět žádosti dvorských chovatelů a také potřebám samotných zvířat (co nejkratší doba transportu, možnost dočasného pobytu vlastního ošetřovatele atd.). ZOO Liberec ve své minulosti gorily ještě nikdy nechovala, alespoň krátkodobá deponace je navíc vítaným symbolem našeho projektu KambaTiBaAka, jímž pomáháme gorilám a jejich domorodým stopařům z oblasti DzangaSangha ve Středoafrické republice.

Jak jsme gorily do pavilónu dopravili?
Gorily přijely do Liberce, kde se tou dobou teplota pohybovala kolem nuly, ve vytápěném kamiónu. Do expozice je přímo v transportní bedně přesunul jeřáb otvorem ve střeše pavilónu. Následně byly bedny napevno přikurtovány ke stěně, aby s nimi zvířata nemohla hýbat, a otevřeny šubry směrem do menší expozice a ložnic. Obě gorily absolvovaly transport naprosto bez úhony a krátce po otevření beden a přemístnění do ubikací začaly žrát. V Liberci byla zvířata také zvážena (rozdíl mezi prázdnou a plnou bednou) - Shindina hmotnost je 66 kg, Tadaova pak 120 kg.

autor: ZOO Liberec
Spustit audio