FOTOFATA 2012

12. prosinec 2011

Botanická zahrada Praha v Troji a fotograf Topi Pigula odstartují v lednu 2012 půlroční fotografický projekt pro fotoamatéry. Ze šesti celodenních workshopů vznikne výstava nejlepších snímků exponovaných běžnou amatérskou technikou. Vystavené snímky vybere odborná porota i široká veřejnost.

Ze spolupráce Botanické zahrady v Troji s lektorem fotografie a publicistou Topim Pigulou vznikla série seminářů pro fotoamatéry FOTOFATA. Od ledna do června 2012 se tak každou druhou sobotu v měsíci v areálu Botanické zahrady sejde 15 milovníků fotografie, vybavených amatrérskou fotografickou technikou. Po základním teoretickém úvodu vyrazí spolu s lektorem do „terénu“.

S malým fotoaparátem na velké fotky

Cílem projektu FOTOFATA je dokázat, že pod odborným vedením dokáže výstavní fotografii pořídit i laik se zcela neprofesionálním vybavením. Důkazem se stane výstava zvětšenin nejlepších snímků, která bude v průběhu času viset na několika místech ČR. Zároveň vznikne fotopříběh, mapující zimu a jaro v Botanické zahradě. Fotografovat se bude jak v exteriéru Botanické zahrady Praha, tak i ve skleníku Fata Morgana.

Výstavu sestaví veřejnost i odborná porota

Účastníci seminářů na konci každého dne sami vyberou deset nejlepších fotografií jako základ pro výstavu, která bude v Botanické zahradě probíhat celé léto, v termínu 14. červenec – 2. září 2012. Do finálního výběru pro velkoformátový tisk se ale dostane jen 20 opravdu nejlepších.

Pět fotografií pro výstavu vybere veřejnost prostřednictvím hlasování, které proběhne na Facebooku (profil lektora Topiho Piguly a profil Botanické zahrady). Patnáct vybere odborná porota.
Po skončení bude výstava putovat po řadě dalších českých měst a po skončení série zůstane k vidění na internetu.

Šest termínů - šest šancí ukázat profesionálům svůj talent

Na fotosemináře se může přihlásit každý, kdo včas vyplní přihlášku na webu www.fotofata.cz.
Na webu je připraven kompletní seznam termínů s možností rezervace. Jednotlivé semináře na sebe navazují jen částečně, takže lze absolvovat jeden termín i celou sérii. Každý jednotlivý blok má své samostatné téma (zasněžená japonská zahrada a sbírka bambusů, tropický nížinný les ve skleníku Fata Morgana, jehličnany...), nicméně: „…fotografovat se samozřejmě bude vše, co za zachycení stojí. Program se skládá s teoretického úvodu, praktické fotografické části a závěrečného hodnocení a výběru nafocených snímků,“ upřesňuje Topi Pigula.

Na kurzech bude možné testovat nové typy kompaktních fotoaparátů PEN s výměnnými objektivy, které zapůjčila společnost Olympus. V ceně je zahrnut nejen vstup do celého areálu Botanické zahrady Troja včetně skleníku Fata Morgana, ale i vyjednané povolení práce se stativem. Z důvodů maximální individuální "péče" o jednotlivé absolventy je kapacita každého z kurzů 15 lidí.

Podrobné informace, termíny a přihlášky jsou k dispozici na www.fotofata.cz.

autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio