ZOO Liberec má pár největší sovy světa

13. prosinec 2011

Zoologická zahrada Liberec chová od soboty pár největší sovy na světě – výra velkého západosibiřského (Bubo bubo sibiricus). Samec je sedmiletý, samice teprve roční, oba se narodili v Německu. ZOO Liberec je teprve sedmou zoologickou zahradou na světě, která tento poddruh výra chová, jen dvě zoo přitom mají kompletní pár (Liberec a Tierpark Mnichov).

Cílem ZOO Liberec je pochopitelně tyto atraktivní ptáky rozmnožit. Oba jedinci jsou již k vidění ve voliéře na tzv. Soví stezce (voliéry nad bazénem lachtanů), slavnostně pokřtěni budou na poslední večerní prohlídce 22. prosince, kdy dostanou jména Gubarev a Krupská. Jména ruského původu byla vybírána s ohledem na rozšíření ve volné přírodě a také tak, aby se typově na fyziognomií mohutné opeřence hodila. Historické souvislosti nehrály žádnou roli.

Výr velký západosibiřský se od výra velkého liší především zbarvením – světlejší partie mají sloužit jako přírodní mimikry. Ve volné přírodě se totiž vyskytuje v oblasti od Uralu přes řeku Ob až k pohoří Altaj. Výrové nezůstanou ve voliérách na Soví stezce jedinými obrovskými sovami – zanedlouho je doplní exempláře puštíků bradatých (Strix nebulosa), kteří svou délkou výry dostihují, jejich těla ale nejsou tak mohutná.

Výr velký západosibiřský - pár v Zoo Liberec
autor: ZOO Liberec
Spustit audio