Za tajemstvími Kalvárie u Velkých Žernosek

1. leden 2012

Krátký, ale snad poučný výlet okolím Lovosic po stopách starých Slovanů a Keltů.

Výraznou siluetu kopce se třemi kříži na vrcholu, kterou začíná soutěska Brány Čech, Porty Bohemiky, kousek za Lovosicemi, zná důvěrně každý, kdo jezdí autem nebo vlakem z Prahy do Ústí nad Labem. Tzv. Kalvárie zvaná i Tříkřížový vrch vypadá přes Labe tajemně a tajemná také je. Vydejte se na ní z Velkých Žernosek. Nejkratší cesta po zelené značce vede podél řeky a pak prudce nahoru, napříč vrstevnicemi. Pořádně se zapotíte, i když je to jen jeden a půl kilometru. Kříže na ostrohu stály už roku 1587. Je od nich krásný výhled na řeku, která se tu urputně zahryzává do Českého středohoří. Podle některých archeologů a historiků byla Kalvárie s blízkým vrchem Hrádkem svědkem krutých bojů s Franky, kteří roku 805 vpadli do Čech. Vojska císaře Karla Velikého se prý spojila u Ohře, odkud „táhla ke Canburgu, onen oblehla a zpustošila krajinu vůkol na té straně Labe i za Labem“. Canburg samotný, slovanské hradiště, ale nedobyla. Dodnes se diskutuje o tom, kde leželo. Kalvárie a Hrádek jsou mezi kandidáty.

Na Hrádku, kam je to z Kalvárie po zelené kousek, žili před Slovany Keltové, pro něž bylo toto místo, kde voda ukazuje svou sílu, možná posvátné. V řece u Velkých Žernosek bylo v minulosti vybagrováno několik bronzových mečů, břitev, nožů nebo nákrčníků. Mohlo jít o náklad z potopené obchodní lodi, ale právě tak i o předměty obětované božstvu vod. Cestou z výletu, ať už se budete vracet kudy jste přišli a nebo delší cestou přes Kamýk a Malíč, po zelené a modré, o tom můžete přemýšlet. Keltové nechali v okolní krajině nesmazatelnou stopu – při ústí říčky Modly do Labe měli obytný a výrobní areál, z Lovosic jsou známé jejich hroby. V údolí Milešovského potoka zase těžili kámen na výrobu mlýnských kamenů, žernovů. I tam se někdy vydáme. Ale pro dnešek už jsme v cíli.

Krajina kolem Labe u Lovosic

Zdroje:
Oldřich Kotyza: Milešovka a okolní kraj v pravěku a raném středověku
Frederik Velinský: Hradsko: Pátrání po Canburgu (s dalšími zdroji)
Natalie Venclová (ed.): Archeologie pravěkých Čech 7, Doba laténská. Praha 2008.


Zvětšit mapu
autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.