Silnice R35 má vést přes Český ráj

15. prosinec 2011

Rychlostní silnice R35 z Liberce na Hradec Králové pravděpodobně povede přes Český ráj. S takzvanou severní trasou počítá i Liberecký kraj, který tuto variantu předložil zastupitelům. Ti územní dokumentaci schválili.

Lidé, kteří proti této variantě protestují, ale na zastupitelstvu nevystoupili. Poslali dopis, ve kterém zastupitele ujistili, že se nevzdají a proti severní variantě rychlostní silnice se budou se bránit všemi zákonnými prostředky.

V dopise tvrdí, že dálnice nejstarší chráněnou krajinnou oblast v zemi nenapravitelně zničí. Ve hře je stále také superseverní varianta. Poslední slovo k tomu, kudy silnice povede bude mít totiž až Ministerstvo dopravy. Ovšem i proti dálnici vedoucí přes Jablonecko a Semilsko se obyvatelé z dotčených obcí brání.

Podle náměstka libereckého hejtmana Víta Příkazského by měla čtyřproudá silnice z Liberce na Hradec zlepšit a zrychlit spojení do sousedního Královéhradeckého a dále do Pardubického kraje a vést dopravu mimo obce.

Ekologové chtějí prosadit třetí - jižní variantu. Ta ale podle vedení Libereckého kraje dopravu v kraji neřeší, protože vede sousedními středními Čechami. Ministerstvo dopravy ji nepodporuje a nepočítá s ní ani Středočeský kraj.

autor: Eva Malá
Spustit audio