Radiožurnál připomněl Václava Havla

V souvislosti s nedělním úmrtím posledního československého a prvního českého prezidenta upravil Radiožurnál program svého vysílání. Zaznělo mnoho zajímavých slov od přátel Václava Havla a významných osobností. Nabídli jsme přímé přenosy nejvýznamnějších rozlučkových akcí. Vše podstatné si můžete znovu poslechnout zde a také v iRadiu. Děkujeme posluchačům, kteří se spolu s námi důstojně rozloučili s bývalou hlavou státu.

V pátek 23. prosince byl dopoledním hostem Lucie výborné arcibiskup pražský Mons. Dominik Duka, který zavzpomínal na přítele Václava Havla. O čem spolu debatovali během dlouhých rozhovorů ve vězeňských celách? Jaký byl vztah Václava Havla k Bohu? Jak čerpají z Havlových textů a myšlenek teologové a kněží? I na to se moderátorka Lucie Výborná zeptala mezi 10. a 11. hodinou.

Před polednem opět spojily své vysílání stanice Českého rozhlasu, aby všem posluchačům nabídly přímý přenos Radiožurnálu ze smuteční bohoslužby a posledního rozloučení s Václavem Havlem v katedrále svatého Víta. V 11.30 hodin vyšel liturgický průvod z Arcibiskupského paláce. V pravé poledne jsme bývalého prezidenta uctili minutou ticha. Následující mši svatou celebroval arcibiskup Dominik Duka. V závěru obřadu promluvil prezident Václav Klaus, ministr zahraniční Karel Schwarzenberg a bývalá ministryně zahraniční USA Madeleine Albrightová.

Symbolickou tečku za třemi dny státního smutku udělal na Radiožurnálu od 20 hodin záznam večera k 20. výročí pádu železné opony. 14. listopadu 2009 v Pražské křižovatce společně vystoupili Suzanne Vega, Lou Reed, Joan Baez, Renée Fleming a další domácí i světové osobnosti. Komentovali Hana Hikelová a Jan Pokorný.

Vůz s rakví s ostatky Václava Havla míří okolo budovy Českého rozhlasu ke krematoriu ve Strašnicích

Radiožurnál po dobu státního smutku přerušil soutěže ve vysílání (v poledne, večer i v noci). Také se rušily pravidelné pořady v době mimořádných přímých přenosů, například středeční Zblízka, středeční i páteční Děti vám to řeknou a páteční Motožurnál. Děkujeme za pochopení.

Ve středu se Václav Havel vrátil na Pražský hrad

Reportéři Radiožurnálu ve středu 21. prosince od 8 hodin sledovali poslední cestu Václava Havla z Pražské křižovatky na Pražský hrad. Smuteční průvod se od kostela svaté Anny vydal ulicí Liliovou, Karlovou, přes Karlův most, Malostranské náměstí, ulicí Nerudovou, Úvozem a kolem Černínského paláce do areálu kasáren Hradní stráže v Loretánské ulici.

Mimořádně už od 9 hodin si Lucie Výborná povídala s dopoledním hostem, historičkou Dagmar Hájkovou z Masarykova ústavu Akademie věd. Jak vypadal pohřeb prvního československého prezidenta? Co všechno a kým bylo na Masarykově pohřbu přesně organizované a co naopak naprosto spontánní? A jaké všechny paralely vidí mezi TGM a Václavem Havlem?

Pohled z Malostranské mostecké věže na smuteční průvod za Václavem Havlem

V 10 hodin se k vysílání Radiožurnálu připojily všechny celoplošné a regionální stanice Českého rozhlasu. V přímém přenosu reportéři na Hradčanech zprostředkovali smuteční průvod z areálu kasáren Hradní stráže v pražské Loretánské ulici. Historická lafeta za potlesku tisíců přihlížejících převezla rakev s ostatky Václava Havla přes Hradčanské náměstí, Bránou gigantů a dále přes I., II. a III. nádvoří do Starého královského paláce Pražského hradu.

Rakev s ostatky prezidenta Havla byla poté uložena na katafalk a vystavena ve Vladislavském sále. V přímém přenosu rozhlasových stanic zazněl při smuteční shromáždění projev prezidenta Václava Klause a státní hymna. Bývalé hlavě státu vzdali pocty přítomní hosté. Pietní akt doprovodila hudbou Česká filharmonie.

Detailní pohled na rakev s ostatky prezidenta Masaryka na lafetě houfnice při smutečním průvodu Prahou 21. září 1937, odbočení z nábřeží na Národní třídu

Symbolicky se lidé loučí s Václavem Havlem na dalším místě, jehož podobu výrazně ovlivnil. Jak došlo ke změně ze zakletého zámku v otevřenou historickou a národní památku? A jaké nejdůležitější architektonické změny Pražského hradu proběhly od roku 1989? Historika architektury Zdeňka Lukeše se po 17. hodině ptal Martin Veselovský.

Hosty Radiožurnálu byly ve čtvrtek 22. prosince dopoledne řádové sestry Angelika Pintířová a Evangelista Motáňová z Kongregace Milosrdných sester svatého Karla Boromejského. Právě boromejky se v posledních měsících staraly o Václava Havla na jeho chalupě na Hrádečku. Stejně tak jsou nyní i velkou duševní oporou Dagmar Havlové. O smyslu a poslání práce řádových sester si s pozvanými boromejkami ve čtvrtek dopoledne po 10. hodině povídala Lucie Výborná.

Sestra Angelika a Evangelista ve studiu Radiožurnálu

Mimořádné vysílání začalo už v neděli po poledni

V neděli jsme od 12.15 hodin vysílali Speciál Radiožurnálu, v němž jste mohli slyšet ukázky z dřívějších rozhlasových rozhovorů s Václavem Havlem, zahraniční reakce na jeho úmrtí nebo vzpomínky přátel a jeho kolegů. Vysíláním provázel Jan Pokorný a od dvacáté hodiny pak Tomáš Pancíř. Po Zprávách o šesté, tedy po 18. hodině, jsme odvysílali dokument Marka Janáče Deset tváří Václava Havla.

Změněn byl i hudební playlist stanice. Po celou dobu speciálního vysílání Radiožurnálu zaznívaly skladby interpretů, které měl Václav Havel rád.

V magazínu Stretnutie po 20. hodině jsme si připomněli, že Václav Havel byl do roku 1993 prezidentem Československa. Jak na jeho osobu vzpomínají na Slovensku? Po půl deváté Radiožurnál zařadil dokument o cestě Václava Havla z pozice disidenta až do úřadu prezidenta republiky. Oba večerní dolumenty najdete i na rozhlasovém webu.

Po půl desáté večer jsme připomněli rozhovor Lucie Výborné z letošního února, kdy si několik dní před premiérou filmu Odcházení povídala s jeho režisérem, dramatikem Václavem Havlem. Od desíti hodin večer jsme se zeptali, jak na prezidenta Havla vzpomínají představitelé církví. Ve speciálním vysílání Doteků víry byl hostem ve studiu prof. Tomáš Halík.

S Václavem Havlem si povídala moderátorka Lucie Výborná

V pondělí dopoledne byli Hosty Radiožurnálu Vladimír Hanzel, který několik let pracovat jako tajemník a ředitel sekretariátu prezidenta republiky, a Tomki Němec, který v letech 1990–1992 pracoval jako osobní Havlův fotograf. Jaký byl Václav Havel šéf? Z čeho se dokázal nejvíce radovat a co ho naopak umělo hodně rozčílit? Kdy se nejčastěji projevoval jako dramatik a spisovatel? Čím žil po odchodu z funkce prezidenta? A bylo těžké fotit Václava Havla jako „normálního člověka“? I na to se moderátorka Lucie Výborná zeptala svých hostů.

O Václavu Havlovi a jeho odkazu v poledních Ozvěnách dne mluvil francouzský politolog a historik českého původu Jacques Rupnik. Martin Veselovský si do Dvaceti minut Radiožurnálu pozval dlouholetého Havlova spolupracovníka politologa Jiřího Pehe. Jaký byl Václav Havel jako nadřízený? Kdo a jak se podílel na jeho klíčových politických projevech? Jakým způsobem připravoval svá veřejná vystoupení a jak docházel ke svým názorům, které budily široký ohlas? I to jste mohli slyšet na Radiožurnálu v pondělí po 17. hodině.

Jiří Pehe byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu

V úterý dopoledne jsme od 10 hodin vysílali přímým přenosem pietní shormáždění k uctění památky prezidenta Václava Havla, které se za účasti vlády konalo v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky.

Po skončení přenosu byl Hostem Radiožurnálu Vladimír Morávek, režisér a umělecký šéf divadla Husa na provázku. Kdy poprvé toto legendární brněnské divadlo navázalo vztah s dramatikem Václavem Havlem? Co všechno divadelníci na Havlovi obdivovali? A s jakými pocity se hrálo hercům během jeho osobní přítomnosti v hledišti? I na to se moderátorka Lucie Výborná zeptala do Brna v úterý mezi 10. a 11. hodinou.

Informace o změnách vysílání průběžně aktualizujeme na webu s rozhlasovým programem. Úmrtí Václava Havla se podrobně věnuje také web zpravy.rozhlas.cz.

souhrn zpráv k úmrtí prezidenta Václava Havla

Zajímavé archivní rozhlasové snímky zachycující život Václava Havla zazněly a zazní i ve vysílání ostatních stanic Českého rozhlasu. Český rozhlas 3 – Vltava odvysílal živě v neděli od 20. hodiny besedu s kritiky a publicisty věnovanou literární a dramatické činnosti Václava Havla.

Český rozhlas 6 v neděli po 18. hodině uvedl hodinové speciální vysílání moderované Radkem Kubičkem, po 20. hodině pak reprízu pořadu Portréty věnovaného Václavu Havlovi. Pozměněn byl také program Regionální noci – společného nočního vysílání regionálních stanic Českého rozhlasu.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: jkr
Spustit audio