Úspěch v soutěži nepomohl, alej kolem řeky v Uherském Hradišti nakonec pokácí

20. prosinec 2011

Lipová pravobřežní alej u řeky Moravy v Uherském Hradišti půjde k zemi. Povodí Moravy necelou stovku stromů pokácí kvůli realizaci protipovodňových opatření. Plán nezměnil ani úspěch stromořadí v anketě Alej roku 2011.

Co je víc? Protipovodňová opatření, nebo život možná nejhezčí aleje ve městě. Ochrana před velkou vodou totiž znamená konec pro 93 stromů v aleji. Nebýt navyšování hrází řeky Moravy, lipové pravobřežní stromořadí by dále nabízelo malebný pohled a příjemný pobyt.

Kácet by se mělo během ledna až března příštího roku. Občanské sdružení, které se snažilo rozhodnutí Povodí Moravy zvrátit, právě proto přihlásilo malebné stromořadí do soutěže Alej roku. Dlouho dokonce Uherskohradišťští vedli, nakonec skončili na druhém místě.

„Chtěli jsme kácení aleje zmedializovat.Byli jsme přítomni na jednání s Povodím Moravy a tam jsme zjistili, že už je to rozhodnuté, tak jsme se chtěli s alejí rozloučit a dát lidem na vědomí, co se bude dít,“ uvedla za občanské sdružení Lea Hudcová s tím, že petici proti kácení aleje podepsaly více než dvě stovky lidí.

Povodí Moravy počítalo i variantou, že by posunulo hráze, aby stromy nebyly ohroženy. Projekt by tak byl ale dvojnásobně dražší. Bude se tedy kácet. „Většinou budeme kácet lípy, které jsou při okraji řeky,“ potvrdila mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová. Pro kácení podle ní navíc mluví i špatný stav stromů.

Velká voda nadělala v Uherském hradišti v roce 1997 obrovské škody. Protipovodňová opatření, která počítají s kácení aleje, ve městě budou stát asi 220 milionů korun. Padne celkem 530 stromů, náhradní výsadba je zajištěná v jiných lokalitách.

autor: pes
Spustit audio