BSE sráží dolar i akcie McDonald's

Akcie společnosti McDonald's se propadly o více než pět procent. Může za to objevení prvního případu nemoci šílených krav ve Spojených státech. Už tak slabý dolar ještě více klesl a velkou ránu dostal také trh s hovězím masem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

prodej hovězího

prodej hovězího | Zdroj: ČTK

BSE, která decimovala stáda hovězího dobytka v Evropě v 90. letech minulého století, se USA zatím vyhýbala. První případ BSE, byl v úterý potvrzen ve státě Washington. Tkáň nemocné krávy byla převezena do laboratoře ve Velké Británii k dalším testům.

Přestože výsledky dodatečných testů ještě nejsou známy, řada zemí už zakázala dovoz amerického hovězího. Obchodování s dobytkem na komunitní burze v Chicagu bylo pozastaveno, protože ceny okamžitě klesly na minimální úroveň, při které není povoleno obchodovat.

Trhy čekají, že spotřebitelé budou nyní vůči hovězímu opatrnější. Investoři reagovali tím, že prodávali akcie restauračních sítí specializující na výrobu hamburgerů, jakými jsou například společnosti McDonald's, Burger King či Wendy's. Akcie společnosti McDonald's spadly po zveřejnění zprávy o 5,2 procenta a akcie Wendy's o 4,7 procenta.

Americká produkce hovězího představuje asi jednu čtvrtinu světové hovězí produkce a potvrzení prvního případu BSE v zemi bude mít vážný vliv na americký trh s hovězím, který ročně dosahuje asi 27 miliard dolarů. Analytici odhadují možné ztráty až na dvě miliardy dolarů.

Bovinní spongiformní encefalopatie se od svého prvního výskytu v britském hrabství Kent v roce 1986 objevila již ve více než dvaceti zemích. Nejvíce případů bylo zjištěno v Británii (181.376), Irsku (1325), Francii (849), Portugalsku (845) a ve Švýcarsku (451).

Česká republika zatím zaznamenala osm případů BSE. Podle slov mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna naše země žádné hovězí ze Spojených států nedováží.

Martin Hromádka, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme