Rozluštění nemoci Elizabeth Browningové

20. prosinec 2011
Monitor

Přesně 150 let po smrti Elizabeth Browningové se podařilo identifikovat její záhadnou nemoc.

Anglická viktoriánská básnířka Elizabeth Barrettová-Browningová (1806-1861) téměř celý život trpěla závažnými zdravotními problémy. Opakovaně ji postihovaly záchvaty ochromujícího vyčerpání, bolesti páteře a nepřiměřené reakce na běžná onemocnění, na horko nebo zimu. Příčinu nemoci, která se u ní poprvé objevila ve věku kolem 13 let, lékaři nedokázali určit. Jako lék proti bolesti jí naordinovali laudanum obsahující opium, které vyvolalo závislost a patrně zhoršilo zdravotní stav básnířky.

Na tom, jakou nemocí Elizabeth Browningová trpěla, se nemohli shodnout ani moderní vědci a životopisci. Navrhována byla například tuberkulóza, černý kašel, paralytická skolióza a encefalomyelitida stejně jako následky pádu z koně v mládí nebo duševní stav vyvolaný postavením žen ve viktoriánské společnosti. Záhadu se nyní snad podařilo vyřešit antropoložce Anne Buchananové z Pensylvánské státní univerzity. Na správnou stopu ji navedla vlastní dcera, která trpí hypokalemickou periodickou paralýzou.

Elizabeth Barrettová-Browningová (1806-1861)

Toto vzácné onemocnění způsobuje nízká hladina draslíku, který je zadržován ve svalech. Objevuje se v pubertě a jeho projevy se shodují s těmi, které Elizabeth Browningová popsala ve svém deníku. Hypokalemická periodická paralýza byla popsána v roce 1874 v Německu a v roce 1901 v Anglii. Elizabeth Browningová zemřela v roce 1861, kdy o takové nemoci nikdo neměl tušení.

Zdroj: Penn State University

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio