Novokaledonské vrány zvládají i neznámé nástroje

21. prosinec 2011

Vrány novokaledonské vyřešily v laboratoři zapeklitý problém, jaký by před ně příroda nikdy nepostavila.

Vrány novokaledonské (Corvus moneduloides) prosluly výrobou a důmyslným využíváním nástrojů. Zhotovují si širokou škálu pomůcek, kterými si usnadňují lov hmyzu schovaného ve štěrbinách, dírách a dalších skrýších. Všechny jejich nástroje vznikají různými úpravami větviček a klacíků. Jsou vrány talentované jednostranně a vynikají jen v práci s větvičkami? Anebo je jejich nadání všestrannější a poradí si i s nástroji, s jakými se v přírodě běžně nestřetnou? Novozélandsko-britský tým vedený Alexem Taylorem z Aucklandské univerzity došel k závěru, že vrány novokaledonské jsou všestranně talentované a zvládnou úkoly, na jaké je příroda nemohla připravit. Výsledky jejich strhujících experimentů zveřejnil vědecký časopis PLoS ONE.

Vrána novokaledonská (Corvus moneduloides)

Pětici vran vědci nabízeli kousek masa připevněný k dřevěné destičce. Destička plavala ve vodě ve vysokém skleněném válci. Hladina byla tak nízko, že vrány na maso v úzkém válci nedosáhly. Měly však k dispozici kameny, které mohly vhodit do válce. Voda vytlačená objemem kamene zvedla hladinu a návnada se vráně přiblížila.
Vrány na tenhle trik nepřišly bez nápovědy. Vědci umístili na okraj válce dvojici kamenů, které mohl pták při marném dobývání masa neúmyslně shodit do vody. Hladina stoupla a najednou měla vrána maso na dosah. Pochopí ptáci tenhle názorný „návod k použití“? Vrány se ukázaly jako poměrně chápavá stvoření. Mladý sameček Mimic pětkrát shodil kameny do válce. I když se k masu dostal jen v jednom případě, v následujících pokusech už házel kameny do válce sám.

Vrány novokaledonské vědce znovu překvapily

Vrány zvládly i další nástrahy. Naučily se například odkládat stranou malé kamínky, které zvedaly hladinu jen nepatrně. Stejně tak už po několik marných pokusech neházely do válce kousky polystyrénu, které ve válci plavaly a hladinu nezvýšily. Vrány také rychle přestaly házet kameny do válce naplněného pískem a soustředily se na válec s vodou, kde trik s vhozenými kameny přinášel kýžený efekt.

Vrány novokaledonské tak vědce znovu překvapily. Naučily se používat nástroje, s jakými ony samy, ani generace jejich předků neměly tu nejmenší zkušenost.

<p><iframe width="610" height="340" src="https://www.youtube.com/embed/LgWCPb0p4UI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.