V Zoo Praha probíhají námluvy u varanů

23. prosinec 2011

Samice varana komodského Aranka, rekordmanka pražské zoo, přišla do říje – překonala hrazení svého výběhu a rozhodla se svést samce Leonarda. Namlouvací rituál trvá už týden a zatím se obešel bez agresivních projevů.

„Samec reaguje na přítomnost samice pozitivně, přejíždí jí drápy po těle a očichává ji. Něžnosti se však mohou snadno zvrtnout a Leonardo se může rychle proměnit v nevrlého samce, který se proti důvěrnostem oboří,“ upozorňuje Petr Velenský, kurátor plazů Zoo Praha.

Leonardo je známý svými nevybíravými způsoby. Předchozí partnerku nejen odmítal, ale nejednou ji dokonce zranil. I Arance způsobil při loňských námluvách tržné rány, které museli za asistence chovatelů ošetřovat veterináři. Zatím se k ní ale chová nebývale shovívavě a důvěrně.

Samec Leonardo patří k nejstarším a nejcennějším varanům v Evropě – vylíhl se v roce 1994 v Indonésii a dosud se nerozmnožil. Jeho geny tak nejsou v populaci evropského záchovného programu zatím reprezentovány. Aranka je zas jednou z nejplodnějších samic varanů komodských vůbec. V Zoo Praha snesla již pět snůšek vajec, přičemž všude ve světě jsou běžné pouze tři od jedné samice. Jejich potomci by byli nesmírně cennými přírůstky pro chov varanů komodských.

První spojování

„I proto se snažíme neustále zkvalitňovat prostředí, ve kterém varany chováme. Nedávno jsme zbudovali nové zázemí pro odchov dráčat a nyní jsme instalovali do expozice v Indonéské džungli nejmodernějšími zářiče, díky nimž se zvýšila intenzita infračerveného záření o 6 kW. V pavilonu tak o něco málo vzrostla teplota, což mohlo také přispět ke zvýšené aktivitě našeho páru,“ vysvětlil Velenský.

Námluvy u komodských draků probíhají jednou do roka, trvají v rozmezí od 7 do 30 dní a ne vždy končí pářením. Přestože je zatím průběh námluv klidný, varaní pár zůstává pod trvalým dohledem chovatelů.

autor: Zoo Praha
Spustit audio