Sestřenice s kostelem a teta s botami

15. leden 2012

V titulku není řeč o majetkovém přiznání příbuzných sv. Anežky, ale o ikonografii sv. Alžběty Durynské (Uherské) a sv. Hedviky. Obě ženy připomíná výstava Sv. Anežka Česká – princezna a řeholnice.

Každý svatý má nějaké atributy, se kterými je vyobrazován. Výjimkou nejsou ani sv. Alžběta a sv. Hedvika, které jsou na výstavě představeny nejen na obrazech nebo sochách, ale také v listinách či v uměleckořemeslném zpracování. Jak je od sebe správně odlišit?

Sv. Alžběta Durynská (Uherská) bývá vyobrazována nejčastěji s talířem, na kterém je nějaký pokrm. Může jít o chléb nebo ovoce. V druhé ruce pak drží konvici. Často ji můžete vidět jak nabízí almužnu nebo pokrm žebrákům, což odkazuje na její pomoc ve špitále nemocným a pocestným. Budete-li pozorní, můžete si na výstavě všimnout také Alžběty s náručí růží.

Sv. Hedvika bývá často vyobrazována v knížecí čapce a její hlavním atributem je kostel odkazující na založení kláštera v Třebnici. Dalším atributem, který ke sv. Hedvice patří, jsou boty. Legendy vypráví, že chodila bosa, aby se nevyvyšovala nad ty, které ošetřovala. Výjimkou není ani vyobrazení s malou soškou Panny Marie v ruce.

Do 25. března si můžete v Anežském klášteře v Praze Na Františku ověřit, zda dokážete sv. Hedviku a sv. Alžbětu od sebe rozeznat i bez čtení popisků.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.