Dáte si na auto nebo motorku svůj QR kód?

27. prosinec 2011

Doufáme, že jen menšina z vás byla přímým účastníkem dopravní nehody – byť by šlo jen o pouhé svědectví. K tomu, abychom věděli, že pro záchranu lidského života je důležitý každý, tedy i ten nejkratší okamžik, nemusíme mít s nehodami žádnou osobní zkušenost. Stačí jen trocha představivosti.

Možná je vlastně nemáte rádi, faktem ovšem je, že právě motorkáři patří na silnici k těm nejohroženějším. Jejich ochranné prostředky jsou velmi blízké chodcům nebo chcete-li cyklistům, přičemž rychlostí dosahují často vyšších než lidé v autech. Avšak o to teď nejde. Jde o to, že jeden takový motorkář se právě teď na materiálech výrobce přileb Airoh řítí vstříc nehodě.

Zmíněný výrobce helem přichází s technologií nazvanou SQRC – Safety QR Code, což je speciální kód, který má motocyklista nalepený na helmě. Záchranáři si vše načtou a přehrají do telefonu, a záchrana tak může být efektivnější – alespoň podle Airohu a Italské asociace záchranných služeb.

„Když přijede posádka záchranné služby k místu dopravní nehody, zjišťuje zdravotní stav pacienta. Tam není QR kód potřeba, protože při úrazu musí záchranáři zajistit, co pacientovi v danou chvíli je. Ovšem kolikrát nemají lidé doklady nebo spojení na příbuzné a tak dále. Myslím si, že k těmto věcem by byly QR kódy dobré,“ říká šéf záchranné společnosti Trans Hospital Bořek Bulíček.

QR kód je jako elektronická občanka

Právě osobní informace typu jméno, bydliště, kontakty na blízké, případně zdravotnické informace jako například alergie nebo závislost na inzulínu, to je přesně informace, která se do QR kódu má podle plánů zahraničních záchranářů umístit. Až dosud jsme brali jako fakt, že každý z vás ví, co to QR kódy jsou. Vypadají jako černobílé čtverečky a často je vídáme na časopisech nebo plakátech.

QR kód (ilustrační foto)

„QR kódy jsou v podstatě něco jako čárové kódy v supermarketech na zboží. Umožňují zakódovat do obrázku jednoduchou informaci – například text nebo číslo SMS zprávy. Stejným principem se s nimi také zachází. Přečtete je čtečkou a na základě tohoto zařízení to něco udělá – to, co je zakódováno v čárovém kódu,“ říká vedoucí internetové redakce Českého rozhlasu Filip Rožánek.

Například přehraje onen záchranářský vzkaz. Umí ale také rovnou odeslat SMS nebo otevřít internetovou stránku, a to jsou jen některé z možných funkcí. „QR kód má určitě budoucnost, byť ve střední Evropě zatím tolik rozšířen není. V Americe nebo v Asii se však tato vymoženost používá běžně. Uplatnění a rozšíření vidím ve velkých průmyslových oborech nebo například i v záchranářství,“ uzavírá Filip Rožánek.

Uvidíme, jak se k tomu postaví tuzemští záchranáři. Pokud vybaví své výjezdové posádky chytrými mobily s čtečkami kódů, stanou se tyto černobílé čtvrtečky pravděpodobně velmi brzy součástí životů všech zodpovědných cyklistů, motorkářů i řidičů.

autor: pek
Spustit audio