Pavilon šelem v ústecké ZOO čekají křtiny

27. prosinec 2011

V ústecké zoo se 27. prosince chystají křtiny mláďat hned dvou velmi vzácných šelem - levharta obláčkového a levharta mandžuského. Pět koťat, která v úterý dostanou jméno, ovšem nejsou to jediné, co se hned tak nevidí a ještě na jednom místě.

„Je to pro nás velké radost... Levharty obláčkové jsme začali chovat v roce 2010 a v letošním roce na konci září se poprvé podařil ten odchov.“ říká mluvčí zoologické zahrady Věra Vrabcová.

Dalšími vzácnými přírůstky v ZOO jsou mláďata levharta mandžuského. „Ve volné přírodě jich žije kolem pětatřiceti. V evropských zahradách žije necelá stovka jedinců.“ vysvětluje Vrabcová.


Kromě koťat tří vzácných šelem je v pavilonu šelem v ústecké zoologické zahradě ještě jedno výjimečné mládě. Je to medvídě.

Jde o mládě medvěda malajského. „Medvědi malajští jsou hodně velká vzácnost...“ podotýká ošetřovatelka Klára Machoňová.

„Narodilo se na konci června... Jde o nejmenší druh medvěda na světě, žije v jihovýchodní Asii a je zvláštní tím že dokáže dobře šplhat na stromy a má velmi dlouhý jazyk...“ popisuje Věra Vrabcová a dodává „...Jsme velmi pyšní, že po čtrnácti letech se podařil odchov i u nás.“

Všechna tato mláďata se narodila v pavilonu šelem v ústecké ZOO a tam je také mohou návštěvníci vidět.

autor: ces
Spustit audio