Ostravská zoo na den otevře jinak nepřístupné skleníky

27. prosinec 2011
Zprávy , Zprávy

Ostravská zoologická zahrada zve do míst, která nejsou běžně návštěvníkům přístupná. Zájemci budou moci ve středu nahlédnout do moderního skleníkového komplexu s významnou kolekcí užitkových rostlin jižních zemí.

Skleníky jsou v provozu zhruba jeden rok a slouží mimo jiné k pěstování rostlin určených pro doplnění expozic zvířat i k výsadbě záhonů podél návštěvnických tras. Právě v tomto období zde dozrávají citrusy, ananasy a další druhy rostlin z tropických a subtropických oblastí.

„Na jeden den se skleníky otevřou i návštěvníkům zoo. Bude to ve středu 28. prosince. Kromě dozrávajících užitkových rostlin zde mohou zájemci na ploše téměř 1000 metrů čtverečních obdivovat i orchideje, palmy a další tropické rostliny,“ informuje mluvčí zoo Šárka Kalousková.

Komentované prohlídky s průvodcem proběhnou celkem třikrát - v 10:00, ve 12:00 a ve 14:00. Prohlídka potrvá zhruba 45 až 60 minut.

„Milovníci rostlin a další zájemci o botaniku nechť prosím čekají v jednom z uvedených časů u hlavního vstupu do zoo, odkud si je pracovník zoo ke skleníkům odvede,“ upozorňuje Kalousková.

Výstavba skleníkového komplexu v zázemí zoo je součástí rozsáhlého projektu Botanizace zoo a přímo tak navázala na vybudování Botanického parku, který se pro návštěvníky otevřel v roce 2007. Na místě starého skleníku z konce 50. let vyrostly dva moderní pěstební skleníky – skleník množárenský a skleník subtropů.

Kromě toho byla vybudována i další zařízení nutná pro zajištění fungování botanických částí zoo, jako je například stínoviště, pařeniště, kontejnerovna, boxy a přístřešky pro mechanizaci. Součástí projektu byla i výstavba moderní kotelny využívající dřevěné štěpky.

„Celkové náklady na realizaci tohoto projektu činily 45 milionů korun a byly plně hrazeny statutárním městem Ostrava, zřizovatelem naší zoo,“ dodala mluvčí zahrady.

autor: tif
Spustit audio