Procházka oblohou (leden)

1. leden 2012

Začátek roku ve znamení souhvězdí Oriónu, pod hvězdami Capellou či Regulem a se všemi planetami nad hlavou.

Nový rok 2012 je před námi jako nepopsaná kniha. Astronomové však už do ní něco předepsali – umí totiž z pohybu nebeských těles leccos odvodit. Letos nás čeká třeba velmi příznivý rok pro pozorování Venuše nebo hlavních meteorických rojů, v únoru nejjasnější z několika desítek předpovězených komet – dlouhoperiodická kometa Garrad, v červnu přechod Venuše přes sluneční kotouč, v červenci pěkná seskupení několika planet a hvězd nebo zákryt Jupiteru a jeho satelitů Měsícem a tak dále. Ke všemu se v našich pravidelných Procházkách oblohou samozřejmě vrátíme.
Pojďme ale k té nejaktuálnější, lednové. Té vévodí se svým kyjem a štítem bojovník Orión. Toto souhvězdí znali lidé v Mezopotámii už před pěti až šesti tisíci lety. Říkali mu Světlo oblohy, Uru-anna,z čehož později vzniklo jméno Orión. Další důležitá zimní souhvězdí jako Blíženci, Býk, Malý i Velký pes se spolu s Oriónem pomalu přesouvají k západu. Přímo nad hlavou v zenitu spatříme souhvězdí Vozky s nejjasnější hvězdou Capellou. Nenápadné souhvězdí Raka nalezneme východně od Blíženců. Ještě dále k východu je vidět velice jasná hvězda Regulus v souhvězdí Lva. Níže se vine Hydra, pro změnu nejdelší souhvězdí oblohy, složené z poměrně slabých hvězd.

V plné parádě můžeme v lednu vidět planety. Merkur sice jen počátkem měsíce, ráno nízko nad jihovýchodním obzorem, ale Venuši každý večer nad jihozápadem a Mars kromě večera po většinu noci. Jupiter září po setmění vysoko na jihovýchodě a Saturn pro změnu v druhé polovině noci. Uran najdeme triedrem na večerní obloze a Neptun silnějším dalekohledem večer na jihozápadě.
Z úkazů zaujme hned v noci z 2. na 3. ledna Jupiter těsně před konjunkcí Měsícem, o půlnoci z 13. na 14. ledna Měsíc v konjunkci s Marsem, nebo o dva dny později v podvečer Měsíc před konjunkcí se Saturnem. Sérii lednových úkazů uzavře 26. ledna ve tři hodiny odpoledne Měsíc s Venuší a 30. ledna s Jupiterem. Tato konjunkce se sice odehraje v poledne za bílého dne, Jupiter ale uvidíme v blízkosti Měsíce ještě večer na jihozápadě.
A na závěr pro úplnost jako vždy měsíční fáze. V lednu jich stihneme hned pět. 1. ledna první čtvrť, devátého úplněk, šestnáctého poslední čtvrť, třiadvacátého nov, kdy Měsíc není vidět a konečně 31.ledna bude náš souputník v první čtvrti.
Přejeme co nejvíce jasných nocí i dnů!

Měsíc a Venuše na večerním nebi na konci ledna 2007

Vysíláno v Planetáriu č. 01/2012, 31. prosince – 6. ledna.

Pravidelná rubrika Procházka oblohou se vysílá každé první Planetárium v měsíci.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio