Auto pozná řidiče... podle pozadí

2. leden 2012

Ve světě techniky se prosazují nejrůznější biometrické systémy, které ověřují identitu uživatele. Ale až japonské výzkumníky napadlo měřit někomu... zadek.

Takové měření je přitom v automobilu docela přirozené. Při nasednutí do auta nevyžaduje od řidiče žádnou další proceduru navíc.

Takové sedadlo řidiče bude prošpikováno tlakovými senzory, které v režimu učení nejdřív zjistí tlakovou mapu řidičova pozadí a celkový průběh jeho nasedání. Při kontrole identity řidiče pak bude velmi snadné elektronicky zabránit zloději nebo neplnoletým dětem, aby auto nastartovali a odjeli s ním. Výzkumníci z japonského Ústavu pro pokročilé průmyslové technologie dosáhli v rozpoznávání toho pravého řidiče 98 % úspěšnosti.

Základnová část takto upraveného automobilového sedadla bude obsahovat 360 tlakových senzorů, které budou digitálně měřit tlak na relativní škále od 0 do 256. Data ze senzorů se soustředí v malém palubním počítači, který po analýze vytvoří specifický tlakový otisk řidičova posezu. Doposud běžné metody biometrického ověřování totožnosti obsahovaly např. kontrolu oční duhovky skenerem nebo téměř rituální otisk prstu na speciální čtečce. Biometrická kontrola integrovaná v sedadle je oproti tomu nenáročná a nevyžaduje žádný čas navíc.

2D a 3D mapa měřených tlaků

Profesor Shigeomi Koshimizu začal tento nápad rozvíjet v r. 2010. Výzkumníci by chtěli dosáhnout komerční aplikace zhruba za 2-3 roky. Potenciální využití této technologie se neomezuje jen na oblast automobilů. Dobře si můžeme představit stejný typ autorizace při zahájení práce na počítači třeba na úřadech.

Zdroje: Popular Science, Physorg.com, TechCrunch

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.