Rok plný zatmění

30. prosinec 2011

Rok 2011 byl výjimečný. V České republice jsme mohli pozorovat hned tři zatmění. Na všechny tři úkazy bylo navíc poměrně příznivé počasí.

V roce 2011 bylo na území České republiky pozorovatelné jedno částečné zatmění Slunce a alespoň z části svého průběhu dvě úplná zatmění Měsíce. Taková situace je pro jakékoliv místo na Zemi poměrně vzácná a opakuje se přibližně jednou za 6 let. Naposledy se podobná kompozice úkazů za jeden rok nad střední Evropou odehrála v roce 2008, předtím v letech 2003 nebo 1996. A na další si budeme muset počkat dlouhých 14 let.

Připomeňme, že zatmění Slunce vzniká v okamžiku, kdy se mezi Zemi a Slunce postaví Měsíc a sluneční kotouč překryje. Ve vzácných případech jej skryje celý a lidé v úzkém pásu na Zemi jsou svědky tzv. úplného zatmění. Na mnohem větším území se pak odehrává zatmění částečné, kde i při největším zakrytí je srpek Slunce vidět. Letos nedošlo k žádnému úplnému či prstencovému, při němž je Měsíc úhlově menší jak Slunce. Nastala jen zatmění částečná.
K měsíčnímu zatmění pak dochází v době, kdy se náš kosmický soused ocitne v zemském stínu. Je-li v něm ponořen celý, jsme svědky úplného měsíčního zatmění. Na takový úkaz letos došlo dvakrát.

Ranní úsměv
První z trojice zatmění bylo velmi výrazné sluneční. Odehrálo se v úterý 4. ledna v ranních hodinách. Nakousnutý sluneční kotouč mohli lidé pozorovat už při východu Slunce, pokud se nacházeli v západní polovině našeho území. Maximální fáze, při níž Měsíc skryl shora okolo 79 procent průměru slunečního disku, vykouzlila nad sněhem zakryté zimní krajině oslnivý úsměv. Lidé na velké části území ČR měli alespoň polojasno a díky oblačnosti mohli úkaz pozorovat přes mraky i bez speciálních ochranných sklíček. Ve světě se nejvíce zakryté Slunce vyhouplo nad obzor ve Skandinávii, kam v době největšího zakrytí svítilo jen 14 % slunečního disku. Pro obyvatele Česka šlo o nejvýraznější zatmění Slunce až do roku 2026, možná právě proto byl o úkaz takový zájem, že ho přenášely i televizní stanice.

Částečné zatmění Slunce 4. ledna 2011 ze Zlína

Nezvykle dlouhá podívaná
O půl roku později, 15. června, se nad jihovýchodním obzorem krátce po západu Slunce naskytl mimořádně dlouhý pohled na potemnělý Měsíc. Červnové úplné zatmění Měsíce obsadilo pátou příčku na žebříčku nejdelších měsíčních zatmění v tomto století a náš souputník při něm setrval v zemském stínu přes 100 minut. Příznivé počasí měli lidé především ve východní polovině našeho území, neboť od západu se nasouvala nevýrazná fronta. Měsíc při zatmění ovšem zcela z oblohy nezmizel, ačkoliv se to při světlé soumračné obloze na pár minut zdálo. Na jeho disk totiž dopadalo slabé červené světlo ze Slunce lomené přes zemskou atmosféru. Oproti jiným zatměním však toto bylo mimořádně tmavé. Zásluhu na tom měl průchod Měsíce nejtmavší částí zemského stínu – jeho středem. Navíc i červené světlo dopadající na Měsíc bylo zemskou atmosférou nemálo ochabeno, neboť náš vzdušný obal několik dní před tím zakalily aerosoly z erupcí islandské sopky Grímsvötn a chilské Puyehue.

Video: Zkrácený záznam zatmění Měsíce 15. 6. 2011 a přelety letadel

Předvánoční vanička
Poslední z trojice zatmění se odehrálo v sobotu 10. prosince za soumraku. Při tomto měsíčním zatmění jsme se mohli kochat až závěrečnou částečnou fází. Úplné zatmění se ještě odehrálo pod obzorem, a tak se na severovýchodní světlé obloze naskytl nebývalý jev – Měsíc vystupující ze zemského stínu, jímž byl zakryt shora, vypadal jako pomalu stoupající vanička. Jak postupně stoupal výš nad obzor, vystupoval zároveň ze zemského stínu a soumračná obloha tmavla. Asi půl hodiny po východu Měsíce tak už v dalekohledu byl patrný naoranžovělý odstín v zemském stínu. Za pozorováním úplného zatmění se dokonce vydala jedna česká expedice až do Thajska, kde měla k pozorování brilantní podmínky. Pro Českou republiku to bylo na dlouhé čtyři roky poslední úplné zatmění Měsíce, které bylo alespoň z části od nás pozorovatelné.

Výhled do budoucna
Na další výrazné zatmění Měsíce si musíme počkat až do dubna 2013. Bude to ovšem velmi malé částečné zatmění o velikosti pouhých 2 %. Úplného zatmění se dočkáme v časných ranních hodinách 28. září 2015, na státní svátek. Rovněž slunečního zatmění se dočkáme až za 4 roky, v pátek 20. března 2015. Půjde o velmi výrazné částečné zatmění, při němž Měsíc opět shora ukrojí přes 73 % slunečního disku. Jako úplné bude pozorovatelné z Faerských ostrovů a na Špicberkách. Tři zatmění v jednom roce se odehrají nad naším územím až za 14 let – v roce 2025. Ovšem skutečně výjimečný úkaz nás čeká už za půl roku. Ve středu 6. června v ranních hodinách spatříme na 115 let poslední přechod Venuše přes Slunce!

Úplné zatmění Měsíce 10. prosince 2011 v souhvězdí Býka pozorované v Thajsku

Prohlédněte si fotogalerie
Fotogalerie všech tří úkazů najdete na serveru České astronomické společnosti www.astro.cz. Kromě zdařilých snímků od čtenářů serveru se zde můžete dočíst více o jednotlivých úkazech. Zároveň tu najdete přehled slunečních a měsíčních zatmění (nejen) v České republice až do roku 2060.

- Zatmění Slunce 4. ledna 2011
- Zatmění Měsíce 15. června 2011
- Zatmění Měsíce 10. prosince 2011
- Stránky o zatmění Slunce a Měsíce včetně přehledů do roku 2060

autor: Petr Horálek
Spustit audio