Leden 2012 bude ve znamení změn – od zdravotnictví po daně

29. prosinec 2011

Vláda od 1. ledna mění životy lidí na severu Čech stejně jako v celé republice řadou nových zákonů. Dotýkají se téměř všech oblastí života od zdravotnictví až po daně.

Zřejmě nejvýznamnější změna, která postihne ve svém důsledku doslova každého, je zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty. Potraviny, léky, knihy, časopisy a řada dalších věcí denní potřeby, ale třeba i veřejná doprava, vstupné na kulturní akce budou mít sazbu o čtyři procenta vyšší. To samozřejmě ovlivní ceny. Některé už začaly růst dokonce před Vánocemi.

Od ledna startuje také velká sociální reforma. Především zavádí jedno inkasní místo pro všechny sociální dávky včetně podpory v nezaměstnanosti - tím místem budou od nového roku úřady práce. Část obyvatel Ústeckého a Libereckého kraje může už v roce 2012 dostat i takzvanou sociální kartu. Ta umožní vybírat si dávky v bankomatech, případně kartou přímo platit v obchodě za vybrané zboží.

Nově si příspěvek v nezaměstnanosti budou muset lidé odpracovat formou veřejně prospěšných prací. Ovšem teprve po třech měsících bez práce. Může to být ovšem až dvacet hodin týdně.

Ve zdravotnictví porostou poplatky. Padesát korun si připlatíte po 1. lednu na takzvané podpůrné léky - třeba na bolest hlavy. Třicet korun ale budete platit jen za celý recept, ne za každou položku. Lékárny ale musí zrušit veškeré třicetikorunové bonusy nebo slevy. Po Novém roce si budeme moci připlatit za lepší péči a ženy za to, že u porodu budou mít svého lékaře.

Méně peněz dostanou od ledna ti, kteří půjdou předčasně do důchodu. „Rozdíly jsou ale minimální...“ ujišťuje Hana Matoušková z ústecké správy sociálního zabezpečení.

Změny postihly i zákoník práce. Do dvou let v zaměstnání vás mohou propustit s nižším odstupným. Ten, kdo zneužije nemocenskou, může přijít o práci. A za přesčasy až do 150 hodin ročně nebude zvláštní příplatek nebo náhradní volno, budou součástí mzdy.

Změn je více. Například ve výpočtu mateřské, pokračuje malá důchodová reforma, podpora ve stavebním spoření klesne na dva tisíce za rok. Jak se vše podaří prosadit do běžného života, o tom vás samozřejmě budeme v příštím roce dál informovat.

autor: ces
Spustit audio