Proč někdo nechutná komárům

29. prosinec 2011
Monitor

Kolem některých lidí se komáři slétají, zatímco nad jinými jako by ohrnovali nos. Důvodem jsou bakterie na naší pokožce.

Zimují ve vašem sklepě komáři? Pokud se některý z nich probudil a začal hladově kroužit kolem obyvatel domu, můžete pozorovat známý jev: ne všichni lidé jsou pro komáry stejně atraktivní. Otázka proč tomu tak je, nabývá na významu hlavně u tropických druhů, které přenášejí malárii. K nejdůležitějším přenašečům patří druh Anopheles gambiae sensu stricto, na kterém vědci z Wageningenské univerzity v Nizozemsku zkoumali komáří chutě. Zaměřili se přitom na bakterie a další mikroorganismy v lidské pokožce, které vytvářejí tělesný pach každého z nás. Jejich studie ukázala, že právě tito mikrobi určují, jak lákavým soustem pro komáry jsme. Rozhodující však není ani tak složení mikrobiální komunity, jako její diverzita.

Nejatraktivnější pro malarické komáry Anopheles gambiae sensu stricto jsou lidé s velkou hojností, ale nízkou diverzitou mikroorganismů. Jedinci, jejichž pokožka hostí široké spektrum bakterií a spol., jsou lákaví daleko méně. Vědci spekulují, že mezi vysoce různorodou mikroflórou se mohou skrývat druhy odpuzující komáry chemickými sloučeninami, které vylučují. Tím snižují atraktivitu člověka jako zdroje komáří potravy i riziko nákazy malárií. Zjištění, že příčinou „vybíravosti“ komárů jsou mikroorganismy z lidské pokožky, by podle vědců mohlo vést k personalizovaným metodám prevence malárie.

Zdroj: PLoS ONE

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio