Sloni mají pandin palec

30. prosinec 2011
Monitor

Anatomii mnoho lidí považuje za „mrtvou vědu“, která už nepřináší zásadní poznatky. Svá anatomická tajemství si však uchovávají i tak známá zvířata jako sloni.

Naprostá většina obratlovců má na končetinách nejvíce pět prstů. Výjimkami jsou jedinci s genetickou poruchou polydaktylií a několik druhů, které zdánlivě mají prstů šest. Nejznámějším případem je panda velká, které slavný „palec“ slouží k přidržování stébel bambusu. Nejedná se však o skutečný prst, ale prodlouženou sezamovou kůstku zápěstí. Před 300 lety byl podobný „palec“ popsán v noze slonů. Moderní anatomové tento útvar pokládali za chrupavku. Nyní se však šestý sloní prst možná dočká svého uznání.

John Hutchinson z britské Královské veterinární fakulty se zabývá evolucí pohybu a biomechaniky. Mimo jiné vlastní velkou sbírku nohou slonů, kteří zahynuli v zoologických zahradách celého světa - od novorozených slůňat po 50leté sloní kmety. Po tři roky svou sbírku analyzoval pomocí histologických metod, výpočetní tomografie a elektronové mikroskopie. Výsledky jeho studie naznačují, že sloupovitá sloní noha skutečně ukrývá jakousi obdobu pandina palce. I v tomto případě vytváří šestý prst sezamová kůstka, která vzniká postupnou osifikací chrupavky. Je velká 10x5 centimetrů a slonům, kteří kráčejí po špičkách svých prstů, pomáhá unést obrovskou hmotnost těla.

Otázkou pak bylo, kdy se tato – pro slony jistě velmi užitečná adaptace – poprvé objevila. John Hutchinson nenašel žádné důkazy, že by se šestý prst vyskytoval u předků slonů, kteří žili před 50 miliony let, došlapovali na celé chodidlo a většinu času trávili ve vodě. O 10 milionů let později – v době, kdy se chobotnatci stali většími a těžšími a začali trávit více času na souši – se však již objevují známky existence šestého prstu.

Navzdory tomu ne všichni s Hutchinsonovými závěry souhlasí. Problematický je fakt, že zkoumal výhradně nohy slonů držených v zajetí, kteří jsou náchylní k chorobám nohou a kostí. Nemoc a zranění by mohly vyvolat osifikaci chrupavky a vytvořit kost i s náznakem kloubu. Podobný jev znají veterináři u koňských kopyt. John Hutchinson si uvědomuje, že nelze říci, nakolik je osifikace chrupavky normální nebo patologická. Konečný verdikt v kauze sloního šestého prstu by proto mohl přinést snad jen výzkum nohou divoce žijících slonů.

Zdroj: Science

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio