Prezident a premiér obědvali v Lánech a hovořili o unii

Otázky týkající se Evropské unie a našeho budoucího postavení v EU není možné podle prezidenta a premiéra řešit na poslední chvíli, jako tomu bylo loni. Václav Klaus a Vladimír Špidla se na tom shodli po pátečním slavnostním obědě na zámku v Lánech. Šlo o jejich první novoroční setkání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V. Klaus a V. Špidla s manželkami

V. Klaus a V. Špidla s manželkami | Foto: Michal Doležal

"Za významnou považujeme zejména otázku našich vzájemných debat o budoucím vývoji Evropské unie a postojích České republiky k vývoji v EU. Dokonce jsme si naznačili určitou společnou iniciativu vůči oběma komorám našeho parlamentu - více bych to nespecifikoval, je to myšlenka v zárodku z tohoto dnešního setkání," uvedl prezident Václav Klaus.

Jak upřesnil premiér Vladimír Špidla, v budoucnu chtějí na půdě Poslanecké sněmovny a Senátu iniciovat jednání o vývoji v rámci unie. O podrobnostech svého plánu chtějí nejprve informovat předsedy obou komor.

Premiér i prezident považují za důležité, aby se věci související s Evropskou unií řešily vždy s časovou rezervou. "Ta základní shoda je zřejmá - je to významné téma pro Českou republiku, je to téma, které má průběžně a dlouhodobě zrát, a není to téma, které bychom řešili vždycky tři dni předtím, než bude probíhat nějaké významné jednání, řekl Vladimír Špidla.

Prezident Klaus by rád dnešním setkáním založil novou tradici. Vždy na začátku nového roku by chtěl s předsedou vlády probrat politické otázky, které oba považují v následujícím roce za důležité.

Milan Kopp, Viktorie Hošková, Marika Táborská, Jan Čamek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme