Dr. Karel Ježek: Aktivace vzpomínek v paměti

2. leden 2012
Vstupte!

Dnešní Vstupte! věnujeme tématu „aktivace vzpomínek v mozku”, o kterém český vědec Karel Ježek spolu s kolegy nedávno publikoval článek na stránkách prestižního časopisu Nature. Repríza dnešního Vstupte! zároveň také odkazuje k úspěchům české vědy v loňském roce.

Neurofyziolog dr. Karel Ježek se narodil v roce 1973, absolvoval lékařskou fakultu UK v Plzni. Pracuje v oddělení Neurofyziologie paměti ve Fyziologickém ústavu AV ČR. Pracoval také v norském Trondheimu v Centru pro Biologii paměti a systémové neurovědy. Stejné téma mají také jeho přednášky a přednáškové kurzy na Karlově univerzitě z fyziologie paměti a jiných neurovědních témat.

V roce 2010 publikoval jako jeden z autorů v časopise Plos Biology výsledky výzkumu, který nabízí vysvětlení mechanismu vzniku posttraumatické stresové poruchy, při které dochází k nežádoucí asociaci mezi akutním stresem a jinými, původně nesouvisejícími vzpomínkami. Na podzim loňského roku zveřejnil v časopise Nature společně se svými kolegy unikátní metodu umožňující detailní popis procesu aktivace paměti na úrovni jednotlivých neuronů.

Zítra ve Vstupte!:

Zítřejší hlavní téma v pořadu Vstupte! jsou stavební mostní technologie. Povedeme rozhovor s odborníkem, který mostům nejen rozumí, ale dokáže o nich také poutavě vyprávět...

Spustit audio