Od ledna zdraží elektřina, plyn, teplo i voda

31. prosinec 2011

Tuzemské domácnosti od ledna čeká zdražení všech energií, připlatí si za elektřinu, plyn, teplo i voda.

V Hradci Králové v příštím roce podraží vodné a stočné o téměř 10 procent!

Domácnosti na východě Čech zaplatí v příštím roce za vodné a stočné více. Nejvyšší cena bude už tradičně v Hradci Králové. Upřesňuje redaktor Ota Nehasil.

Vodné a stočné na Trutnovsku od ledna zdraží jen o šest procent místo původnně oznámených 8,9 procenta. Společnost Vodovody a kanalizace (VAK) Trutnov odsunula původně plánovanou nákladnou investici do úpravny vody v Temném dole a peníze ze zvýšeného vodného a stočného tak nebude potřebovat.

české peníze, mince, koruny

Elektřina zdražuje kvůli vyšším cenám na burze a také kvůli příspěvku na obnovitelné zdroje. Plynárenské firmy zvedají ceny kvůli slabému kurzu koruny. Teplárny promítají do cen vyšší sazbu daně z přidané hodnoty a také dražší uhlí a plyn.

Společnost Elektrárny Opatovice zvýšuje od ledna cenu tepla pro koncové zákazníky celkem o 9,27 procenta. Na navýšení se 5,43 procentního bodu podílí růst ceny tepla, zbytek připadá na vrub vyšší sazbě DPH.

Nájemníci v městských bytech s regulovaným nájemným v Hradci Králové zaplatí za nájemné v roce 2012 zhruba o pětinu více než nyní. Nájemné v bytě standardní kvality je od 1. ledna 90,60 koruny za metr čtverečný, v bytě se sníženou kvalitou bude 81,54 koruny. Stanovením dvou cen radnice výrazně zjednodušila dosavadní ceník s osmi cenami, které kromě kvality zohledňovaly i lokalitu bytu.

Radnice Hradce Králové od 1. ledna 2012 zdražila v průměru o devět procent vstupné do akvaparku a plaveckého bazénu na Eliščině nábřeží. Důvodem zvýšení cen jsou rostoucí náklady na energie a zvýšení daně z přidané hodnoty z deseti na 14 procent.

Lidé v Jičíně by měli v novém roce platit za odvoz odpadu o pět procent více než letos, poplatek má vzrůst o 24 korun na 492 korun na osobu a rok. Jičín bude jediným okresním městem v hradeckém kraji, které poplatek za popelnice od ledna zvýší.

autor: Ota Nehasil
Spustit audio