Brno letos poprvé nabídne startovací byty pro mladé

1. leden 2012

Do záplavy novinek v letošním roce přispěje Brno historicky první nabídkou bydlení pro mladé páry. V takzvaných startovacích bytech mohou bydlet za snížený nájem až pět let. Tvůrci projektu předpokládají, že si během této lhůty mladé rodiny dokážou pořídit vlastní byt či dům.

Zájemci o startovací byty musí splnit řadu podmínek. Páry například musí být sezdané. Žádný z dvojice nesmí vlastnit byt ani jinou nemovitost. Musí mít práci. Alespoň jeden z nich nesmí být starší než pětatřicet let. „Takto stanovil magistrát definici mládí,“ podotknul náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil.

Nájemné ve startovacích bytech vyjde asi na padesát korun za metr čtvereční. Podle tvůrců projektu by tak mladým rodinám měly zůstat peníze například na stavební spoření. Měly by také být schopny uspořit nějaké peníze třeba jako základ pro nákup vlastní nemovitosti.

Brno letos nabídne prvních pětačtyřicet startovacích bytů pro mladé rodiny, a to ve čtvrti Kohoutovice. Cílem radnice je ve městě postupně zřídit pět set takových bytových jednotek. „Byty jsou na pět let. Pak by se každý rok v Brně přiděloval byt stovce mladých rodin,“ vysvětlil primátorův náměstek Pospíšil.

Byty se budou přidělovat přihlášeným párům losem. Losování o prvních pětačtyřicet bytů v Kohoutovicích se předpokládá na podzim roku 2012.

O tom, že je pro koalici na brněnské radnici projekt startovacích bytů důležitý, svědčí i částka na tento účel v letošním rozpočtu. Počítá se dvěma sty miliony korun. Peníze jsou určeny na nákup a výstavbu dalších bytových jednotek.

autor: Vladan Dokoupil
Spustit audio