Jiří Adamec

31. prosinec 2011

Silvestrovským hostem Radiožurnálu byl televizní režisér Jiří Adamec. Moderátor Tomáš Pancíř si s ním mimo jiné povídal také o natáčení silvestrovských zábavních pořadů. Známý režisér však mluvil také o natáčení seriálů a herectví jako takovém.

„Televize a vlastně i rozhlas jsou splašené instituce, které se už několik měsíců předem potýkají s otázkou, co budou na Silvestra dávat,“ domnívá se Jiří Adamec s tím, že se díky silvestrovským večerům zrodil nový fenomén. „A to hodnocení činnosti instituce podle posledního dne v roce,“ zdůrazňuje. „Jde vlastně o záležitost image. Lidé na večer jen tak nezapomenou, když se vše vydaří, jak má,“ domnívá se.

Také letos se Jiří Adamec pustí do režírování silvestrovské zábavy, i když tentokrát v přímém přenosu. „Je to jiné než práce, kterou jsme dělali dřív. Na Nově jsme předtáčeli celých 18 dní a v dalších dnech jsme materiál zpracovávali,“ vzpomíná. „Vyrobili jsme obrovské množství materiálu,“ dodává.

Tomáš Pancíř se Jiřího Adamce ptal i na moderátory a baviče zábavních pořadů. Proč je jich tak málo? „Disciplína bavičů se nepěstuje. Pro herce je poklonou hrát v Hamletovi, ale ne bavit lidi,“ myslí si a připomíná také, že neexistuje systém, který by baviče vychovával. „Kvalitní zábava je záležitost dlouhé přípravy a systému. Když nemáte systém, nezaujmete ani jedním dobrým pořadem,“ zamýšlí se.

Na nový rok připravuje Jiří Adamec speciální překvapení

Jak vnímá kritiky svých pořadů? Proč je pro něj důležitá sledovanost? Jakou roli hraje výběr zpěváku a bavičů? A z jakého důvodu se zařadil mezi lidi, kteří playback v pořadech víceméně vítají?

Záznam celého rozhovoru s Jiřím Adamcem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.