Sociální příplatek od Nového roku končí

2. leden 2012

Vládní reformní balíček zákonů v sociální oblasti přináší řadu změn. Sjednocuje například rodičovský příspěvek na 220 tisíc korun za dvě, tři i čtyři léta s dítětem. Tuto dobu také bude možné v průběhu let změnit. Rodiče se ovšem o zařazení do nového systému musejí aktivně přihlásit, jinak pro ně zůstává v platnosti způsob dříve zvolený.

Významné změny nastávají také pro osoby se změněnou pracovní schopností. Také ony se musejí během ledna přihlásit na oddělení nepojistných sociálních dávek na svém nejbližším úřadu práce. Bude přehodnocen jejich zdravotní stav a přenastaven systém jejich dávek. Nově se pracovní schopnost resp. neschopnost posuzuje v deseti okruzích lidských činností.

Jak potvrzuje vedoucí oddělení nepojistných dávek při krajské pobočce Úřadu práce v Českých Budějovicích Yvona Pražáková, některé dosavadní sociální dávky se slučují nebo úplně zanikají: „Sociální příplatek se ruší úplně ze zákona. Kdo měl tuto dávku vyplácenu, protože měl zdravotně postižené dítě, nebo sám byl žádající rodič zdravotně postižený, tak za měsíc prosinec obdrží dávku naposledy.“

Ztrátu sociálního příplatku by měly handicapovaným lidem zčásti kompenzovat přehodnocené příspěvky na péči, musejí se ale o ně aktivně přihlásit na úřadech práce.

Spustit audio