Emile Parisien Quartet – Riga, 2011

6. leden 2012

Sobota 7.1. – Euro Jazz 20:00 – 21:13: Jazz Club – záznam koncertu ze Studia 1, Litevský rozhlas, Riga, Litva, 11. 1. 2011

Francouzská scéna inspiruje širokým spektrem jazzových projektů různého žánrového ražení. V sobotním Jazz Clubu na Euro Jazzu odvysíláme koncert kvarteta Emila Parisiena z litevské Rigy. Formace výrazně nakloněná volné improvizaci není českým posluchačům neznámá (v roce 2010 vystoupila na Jazzfestu Brno). Na záznamu zazní mimo jiné živě ukázky z připravovaného nového alba, které má vyjít v dubnu 2012.

Saxofonista Emile Parisien (1982) si svoje učednické roky prožil v Marciacu, městě proslaveném mezinárodním festivalem. Právě Jazz in Marciac mu umožnil první kontakty s jazzovými legendami Wyntonem Marsalisem, Christianem McBridem, Johnny Griffinem nebo Bobby Hutchersonem.

Podívejte se na reportáž z koncertu v Rize, 2011:

V polovině 90. let se Parisien lačný po vědomostech přesouvá do Tolouse na konzervatoř, aby na přelomu tisíciletí zakotvil v Paříži, městě, které udává tón ve francouzském jazzu. Jeho talent neušel hned záhy nejvýraznějším jazzovým Pařížanům a jak Jacky Terrasson, tak Michel Portal či Yaron Herman a další jej přizvali ke spolupráci na projektech vyžadujících jak perfektní řemeslo, tak hudební otevřenost a tvořivý náboj. Vedle jazzu se Emile v posledních letech zabýval i žánrovými mixy, konkrétně třeba s hip hopem v show HIP11, jazz ovšem zůstává jeho největší vášní.

Průchod jí dává především ve vlastním Quartetu založeném v roce 2004 s obdobně hudebně otevřenými spoluhráči. Ač je hudba skupiny nadstandardně originální, odkrývá vlivy moderní klasické hudby či Johna Coltrana a Wayne Shortera.

Podívejte se na ukázku z koncertu kapely v roce 2009:

Pódiovému projevu kapely vévodí změny nálad i temp a hlavně všudypřítomná exprese. Samotný Parisien hraje celým tělem, nechává inspiraci proudit bez překážek, napodobuje hlasy ptáků, pracuje do maxima s tónem, nahazuje ideje spoluhráčům a sám se nechá inspirovat. Instrumentální dovednosti jeho i spoluhráčů jsou očividné, nikdo jich však nezneužívá ve prospěch cirkusového nevkusu. Na prvním místě je vždy hudba. Hudba komunikativní a přesvědčivá.

Emile Parisien Quartet – Riga, 2011

02521591.jpeg

Emile Parisien – soprán saxofon Julien Touéry – piano Ivan Gelugne – kontrabas Sylvain Darrifourcq – bicí

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.