Rok 2011 byl pro pražskou zoo jubilejní i rekordní

2. leden 2012

V 80. sezóně překonala pražská zoo výsledky uplynulých let v počtu narozených zvířat a dosáhla historicky vůbec nejvyšší návštěvnosti. Svými aktivitami na poli ochrany ohrožených druhů se zařadila mezi nejvýznamnější zoologické zahrady. V jejím areálu pokračovala výstavba nového slonince a byla zahájena například revitalizace skalního masivu.

Od 1. ledna 2011 se v Zoo Praha narodilo více než 1266 mláďat 221 druhů živočichů, což je vynikající výsledek. K významným odchovům patřili například varani komodští, zajímaví i tím, že jsou partenogenetického původu, lachtan jihoafrický Bert, který je potomkem slavného Gastona, či kriticky ohrožení tygři sumaterští.

Rok 2011 byl významný rovněž odchody některých zvířat. Kromě odjezdu Moji do španělského Cabárcena je třeba uvést zejména historicky první český transport koní Převalského do Mongolska, který proběhl v červnu. V jistém smyslu byl tou nejlepší oslavou 80. narozenin Zoo Praha, byť toto výročí samozřejmě připomínala také řada akcí pro návštěvníky či speciální outdoorová kampaň.

V roce 2011 se také uskutečnil historicky první český transport koní Převalského do Mongolska

Návštěvnost překonala v jubilejní sezóně dosavadní rekord. Miliontého návštěvníka uvítala Zoo Praha již 26. srpna a dosavadní rekordní hranici 1,300.000. návštěvníka překonala 7. listopadu. Celková návštěvnost za rok 2011 se bude pohybovat nad číslem 1 369 000.

Prestižní událostí pro pražskou zoo bylo konání 66. Výroční konference Světové asociace zoologických zahrad a akvárií (WAZA), na kterou se do české metropole sjelo na 200 účastníků z 35 zemí světa. Ti posléze konferenci zhodnotili jako dosud vůbec nejlépe připravenou a současně ocenili aktivity Zoo Praha na ochranu ohrožených druhů živočichů.

Pokračovatelem dynastie slavného Gastona se stal lachtan jihoafrický Bert

Během celého roku pokračovala výstavba nového prostoru pro slony, hrochy a antilopy, jehož otevření je plánováno na rok 2013. Byly zpřístupněny zrekonstruované a přemístěné Gočárovy domy a začala rekonstrukce viničního domku Sklenářky, revitalizace skalního masivu, jež po třech desítkách let přinese i znovuotevření stezky Zakázanky, či přeměna interiérů Pavilonu velkých kočkovitých šelem. Současně ovšem vznikla i řada plánů, které by měly zasáhnout přinejmenším do následující desetiletí.

autoři: Zoo Praha , Miroslav Bobek
Spustit audio