Ztracený svět v hlubinách Antarktidy

4. leden 2012
Monitor

Temné a horké prostředí antarktických hydrotermálních komínů obývá společenství dosud neznámých živočichů. Mezi nimi je i strašidelná bledá chobotnice.

Vědci vůbec poprvé využili dálkově ovládaná podvodní vozidla ROV k průzkumu východní části Skotského hřbetu, který leží hluboko pod hladinou Jižního ledového oceánu nedaleko Antarktidy. Zaměřili se na shluky hydrotermálních komínů, kde teplota vody dosahuje až 382 stupňů Celsia. Temné a horké prostředí s vodou bohatou na chemické sloučeniny tvoří unikátní ekosystém s dosud neznámými organismy.

Na snímcích pořízených ROV jsou patrné obrovské kolonie nového druhu bílých krabů yetti, kteří se shlukují kolem komínů a zřejmě dominují celému ekosystému. Další ukazují neznámou hvězdici se sedmi rameny nebo poněkud strašidelnou bledě zbarvenou chobotnici, kterou kamery zachytily v hloubce téměř 2400 metrů pod hladinou.

Kolonie nového druhu bílých krabů yetti

Stejně pozoruhodné jako tyto objevy je to, co ve zdejším ekosystému chybí. Mnohoštětinatí červi, měkkýši a krabi či krevety, známé z hydrotermálních vývěrů Pacifiku, Indického a Atlantského oceánu, se u Antarktidy zřejmě vůbec nevyskytují. Důvodem je pravděpodobně to, že Jižní ledový oceán představuje bariéru, kterou druhy z jiných oblastí nejsou schopné překonat.

Zdroj: PLoS Biology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.