Vysavače jsou zdrojem znečištění

5. leden 2012
Monitor

Vysávání podlah a nábytku je součástí běžného úklidu. V některých případech však může být zdrojem znečištění vzduchu.

Už dřívější studie ukázaly, že některé typy vysavačů mohou zvyšovat množství malých prachových částic a bakterií ve vzduchu uvnitř místností, kde lidé tráví až 90 % svého času. Tým australských a kanadských vědců proto otestoval 21 vysavačů, které se v Austrálii běžně prodávají. Vysavače pro domácí i komerční použití v širokém rozmezí cen pocházely z 11 různých továren a jejich stáří se pohybovalo mezi 6 měsíci a 22 lety.

Vědci srovnávali množství bakterií a prachových částic uvolněných do vzduchu se stářím vysavače, jeho značkou, cenou s dalšími faktory. Výsledky ukázaly, že zdrojem znečištění, které může šířit infekce a vyvolávat alergie, jsou naneštěstí všechny testované vysavače. Jeho míra se ale může značně lišit. Novější a dražší vysavače vzduch znečišťovaly méně než ty starší a levnější. Kupodivu modely vybavené vysoce účinnými filtry prachových částic v některých případech uvolňovaly jen o málo menší množství prachu a bakterií než běžné vysavače.

Zdroj: Environmental Science & Technology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.